Foto: Hbl-arkiv

Sverige får behålla snuset

Barn- och äldreminister Maria Larsson (KD) bekräftar att Sverige får rätt att själv bestämma över snusets smaksättning och innehåll, rapporterar TT:s korrespondent.

De ansvariga ministrarna har enats om en kompromiss kring det nya tobaksdirektivet som endast Polen, Rumänien, Bulgarien och Tjeckien inte kan acceptera, konstaterar ordförandelandet Irlands hälsominister i en direktsändning från möteslokalen.

Kompromissen betyder att Sverige fått sin vilja igenom vad gäller snuset.

- Jag känner mig jätteglad, av dubbla anledningar, säger Maria Larsson (KD) till TT och andra journalister på plats i Luxemburg.

Glädjen gäller i allmänhet att tobaksdirektivet över huvud taget blivit godkänt, men i synnerhet den svenska "segern" om snuset.

- Vi har faktiskt räddat snuset och får själva bestämma över innehåll, produktreglering, ingredienser, karaktäristiska smaker och också natriumkarbonatet. Så torra prillor behöver inte bli resultatet, utan prillorna kan bevara sin fuktighet.

Snuset har varit på tapeten många gånger under beredningen av det nya tobaksdirektivet. Senast i går kom uppgiften att förslaget skulle innehålla ett förbud mot natriumkarbonat, E 500, som underlättar nikotinupptag och finns i allt snus.

Finland stödde det tidigare förslaget, som hade inneburit att användning av smakämnen i snus och andra tobaksprodukter begränsas.

Snuset och tobaksdirektivet ska nu fortsättningsvis även behandlas av EU-parlamentet och i slutändan med nya kompromissdiskussioner mellan parlament och medlemsstater. Efter dagens beslut växer dock hoppet om att även slutresultatet blir positivt för snuset.

Mentoltobak kan däremot vara ett minne blott i EU inom några år. EU:s hälsoministrar föreslog att mentol och andra smakämnen i tobak förbjuds inom tre år. Orsaken är att de anses sänka tröskeln att börja röka, framför allt för barn och unga.

Mentolcigarretter är speciellt populära i Finland. Var fjärde rökare här röker mentoltobak.

– Jag sade i mitt anförande att vi trots det eller tack vare det stöder förbudet, sade omsorgsminister Susanna Huovinen (SDP).

– Vi har forskningsdata om att mentolcigarretter gör det lättare att börja röka, men samtidigt också svårare att sluta.