Friida Salminen njuter av stämningen i parken. Mamma Veera ger gungan fart. Foto: Tor Wennström

Halonens lekpark stötte på patrull

Om president Tarja Halonen själv fick välja skulle ett minnesmärke över henne vara en lekpark i Berghäll. Barnfamiljerna i parken är positiva, men tjänstemännen säger nej.

Solen skiner över lekparken Linjen i Berghäll. Tiotals barnfamiljer njuter av sommaren och det är full rulle såväl i sandlåda som på klätterställning. Snart börjar den traditionella matserveringen som sker i Helsingfors lekparker under sommaren. En av dem som tagit sig hit är Veera Salminen och hennes dotter Friida.

– Det roligaste med serveringen är att det är så bra stämning. En gratis måltid är inte det viktigaste, säger Salminen.

Inte ännu

I en intervju i Helsingin Sanomats månadsbilaga Kuukausiliite i mars fick president Tarja Halonen frågan om vilket slags minnesmärke hon helst skulle önska.

– En lekpark i Berghäll skulle vara trevligt, svarade Halonen.

Efter det föreslog Socialdemokraternas fullmäktigegrupp att en sådan park skulle anläggas. Förslaget behandlades i stadens namnkommitté, som meddelar att ett eventuellt förverkligande får vänta.

– Vi tyckte att det var ett fint förslag, men vi vill inte byta namn på någon lekpark som redan finns. Vi tror att det skulle vara bättre att vänta tills det byggs något nytt, säger Johanna Salonen, sekreterare för namnkommittén vid stadsplaneringskontoret.

Traditionellt har platser inte namngivits efter levande personer. Men i Helsingfors har man gjort undantag för presidenter. Presidenterna Mannerheim, Kekkonen, Koivisto och Ahtisaari har alla fått platser i Helsingfors uppkallade efter sig under sin livstid.

– Jag tror att det till stor del var ett humoristiskt förslag från Halonen. Trots att det blev ett nej nu får vi vänta och se vad som händer längre fram, säger Osku Pajamäki (SDP).

Maten mättar magen

I lekparken har matserveringen inletts och många små äter sig mätta på potatis- och purjolökssoppa. Ansel Pajamaa verkar tycka om maten och hans mamma Katarina Pajamaa säger att det här är ett utmärkt sätt att tillbringa dagen.

– Vi bor i närheten och kommer hit ganska ofta. Det är så enkelt att leka en stund, äta och sen åka hem för eftermiddagslur, säger Katarina Pajamaa.

Tycker du att Tarja Halonen ska få en lekpark uppkallad efter sig?

– Det är ett riktigt bra förslag. Jag tycker att parken bra kan byta namn, säger Pajamaa.

Kaisa Suojoki är av samma åsikt. Hon är här med Emil, elva månader.

– Det är en härlig idé. Jag tycker att det är bra att Halonen visar sin uppskattning för barnen och tänker på vår framtid. Men jag hoppas att det inte byggs någon staty i parken. Det skulle kännas konstigt i en lekpark.