Juha Rehula (t.v.), Reijo Tossavainen och Kaj Turunen. Foto: Lehtikuva / Trond H. Trosdahl

Oppositionen uppmanar kommunerna till lugn

Centern och Sannfinländarna vädjar till de kommunala beslutsfattarna att ta det lugnt när de fattar beslut relaterade till kommunreformen.

– I riksdagen kan Centern och Sannfinländarna inte stoppa de här lagarna, men vi samarbetar och det kan man göra också ute i kommunerna, sade riksdagsledamoten Kaj Turunen (Sannf) när han, Reijo Tossavainen (Sannf) och Juha Rehula (C) presenterade de två riksdagsgruppernas gemensamma vädjan på torsdagseftermiddagen.

De påpekade att Centern och Sannfinländarna tillsammans har majoritet i många kommuner och att många kommunalpolitiker som representerar regeringspartierna också är missnöjda.

– Vi vill att de kommuner som vill bevara sin självständighet ska ha verktyg att göra det, sade Turunen.

Rehula sade att man i många kommuner kastat in handduken i tron att man i alla fall kommer att bli överkörd.

– Vi uppmanar de kommunala beslutsfattarna att fundera på vart deras kommuner är på väg när många frågor kring vårdreformen fortfarande är öppna, sade Rehula.

De två partierna lovar en parlamentarisk beredning av en omfattande service- och förvaltningsreform efter nästa riksdagsval. Enligt Turunen är det målet om kommunreformen döms ut i kommunerna.

På frågan om Centern och Sannfinländarna uppmanar kommunerna att bromsa upp reformen svarade Rehula att det inte behövs någon bromsning när regeringen gör det själv.