Foto: Lehtikuva/Aleksi Tuomola

Sverigedemokraterna inget för Soini

Timo Soini drömmer om en karriär som en av de ledande europeiska EU-kritikerna, vilket kan bli verklighet om han ställer upp i EU-valet.

Sannfinländarnas grupp i Europaparlamentet är en brokig skara. I Gruppen Frihet och Demokrati i Europa EFD sitter både rena rasister och mer eller mindre sakliga EU-kritiker.

Bland annat det här sysselsätter Sannfinländarnas ordförande Timo Soinis tankar inför beslutet om han ska ställa upp i EU-valet eller inte.

På en lunch med de politiska journalisterna yppade Soini som väntat inte åt vilket håll det lutar. Det beskedet sparar han till Sannfinländarnas partikongress om en och en halv vecka.

En sak blev i alla fall nu helt klar.

Antingen noll eller fem år

Ställer han upp och blir invald sitter han hela femårsperioden i Europaparlamentet.

– Det är antingen noll eller fem år, försäkrade han.

Det är alltså antingen det finländska parlamentet eller Europaparlamentet. Soinis besked betyder däremot ingalunda att han skulle lämna partiordförandeskapet.

Han ställer upp för återval som ordförande på partikongressen och lämnar det öppet hur han gör i valet om två år.

Soini berättar att han fått otaliga uppmaningar av partiets gräsrötter om hur han ska förhålla sig till locktonerna från Bryssel.

"Åk inte"

– Åk inte, är budskapet.

De hälsningarna väger tungt i den ena vågskålen men i den andra finns Soinis egna drömmar om en karriär i Europa som en av de ledande EU-kritikerna.

– Det finns en efterfrågan på en sansad EU-kritiker som jag. Dessutom kommer jag att höra till en betydligt större grupp än senast, så det blir tyngre poster för mig om jag ställer upp och blir invald, resonerar Soini.

Nostalgisk

Också nostalgi väger tungt i EU-vågskålen.

– Jag saknar faktiskt ofta tiden som Europaparlamentariker.

Retoriken är bekant när Soini ger exempel på vart EU-kritiken kan riktas.

– EU-ledarna Barroso och Van Rompuy skulle inte klara av att hålla en grillkiosk i Berghäll. När Europa är i händer som de här lyser förnuftet med sin frånvaro.

Det är enligt Soini inte underligt att EU under de här omständigheterna är helt oförmöget att fatta beslut.

– Jag skulle vara så glad om Barroso eller Van Rompuy en kväll skulle säga att de nu har lyckats fatta ett beslut.

Soini räknar med att parlamentets EU-kritiska grupp efter EU-valet kommer att vara mer än hundra procent större än EFD-gruppen med sina 34 medlemmar.

– Det kan bli allt mellan sextio och hundra medlemmar.

EFD-gruppen har medlemmar som dömts för rasism. Hur ser du på det?

– Det där är ju en gammal grej. Det är ju dessutom helt öppet vilka som bildar den grupp jag skulle höra till.

Som vanligt viftar Soini därmed bort rasismfrågan. Han låter ändå förstå att han gärna skulle se att de värsta rasisterna inte finns kvar i parlamentet efter valet. Han utesluter inte heller att man efter valet kunde bilda en grupp som koncentrerar sig på EU-kritik, dit skulle han och brittiska Ukip-ledaren Nigel Farage höra, och så kunde de som koncentrerar sig på främlingsfientlighet bilda en annan grupp.

Stalltipset lyder att Sverigedemokraterna gör entré i Europaparlamentet.

Hur ställer du dig till europeiskt samarbete med Sverigedemokraterna?

– Jag har inte fört förhandlingar med Sverigedemokraterna och har inget intresse av att göra det.

Soini har också tidigare visat uppenbar motvilja mot samarbete med Sverigedemokraterna. Däremot hade han inget emot att Morten Messerschmidt från Dansk Folkeparti, som dömts för rasism, år 2011 var gäst på Sannfinländarnas partifullmäktigemöte.