En glamourös Kitty Rönnberg har precis blivit sminkad av Pinup Helsinki och förbereder sig för fotografering utanför studion i Helsingfors. Foto: Cata Portin

I bibliotekariernas glamourösa värld

Det är dags att utmana den förlegade bilden av den stränga bibliotekarien. Så resonerade Kitty Rönnberg som tillsammans med kollegerna skapade en kalender.

Vem tillbringar dagen bland dammiga hyllor och tunga trämöbler? Inte en arg och sträng bokmal alla fall. Bibliotekarien Kitty Rönnberg kallar sig ”High heeled librarian” på Twitter och den förfinade damen är en roll hon gärna iklär sig såväl som på jobbet och privat.

Knallrött nagellack och högklackat  hör numera till hennes vardag men så har det inte alltid varit.

– När jag var yngre gick jag ofta i bekväma skor och kläder, det här men vintage och kvinnlighet kom först senare. Jag tror det startade framför allt efter att jag hade fått barn och skulle återgå till jobbet. Jag kände att det behövdes en tydlig markör för mitt professionella jag. Och jag älskar den glamourösa vintagestilen, säger Kitty Rönnberg.


I dag får hon dra stilen till sin spets. Hon sitter i en sminkstudio omgiven av ett team från Pin Up Helsinki, som hjälper henne att transformeras till dagens roll: ett riktigt bombnedslag som nyss kommit hem från arbetsdagen på biblioteket och nu förbereder sig för att gå ut på nyårsfest.
Den slutliga bilden publiceras i kalendern Lånade stunder som utkommer på BTJ Avain Förlag i augusti. I den presenterar huvudstadsregionens bibliotekarier i ett helt nytt ljus.
Tittaren möter människor i alla åldrar, från 20- till 60-åringar som alla bär på en annan sida som träder fram efter att biblioteket stängt sina tunga dörrar för dagen. Viktigast är lekfullheten.
– Vi ville definitivt göra det här med glimten i ögat. Det ska vara roligt för alla, och dessutom erbjuder de vackra biblioteksinteriörerna en perfekt miljö för bilderna. Förutom studiobilderna har vi också fotograferat på bland annat Berghälls bibliotek och Richardsgatans bibliotek, säger Kitty Rönnberg.

Många av yrkesgrupperna som gjort kalendrar leker med könsroller och stereotypier, och i bibliotekariernas kalender ville man inkludera båda könen.
En av de män som fotograferas i dag är Mikko Helander som vanligtvis arbetar på Entressebiblioteket i Esbo.
 

Finns det stereotypier om manliga bibliotekarier?
– Inte så många specifikt om manliga bibliotekarier, men vi omfattas säkert av stereotypin att alla som jobbar på bibliotek är riktiga nördar, säger han och skrattar.
Hans egen väg till att bli bibliotekarie gick via slumpen.
– Man kan säga att det hände av misstag. Jag började på biblioteket när jag gjorde civiltjänstgöring och på den vägen blev det. Men jag är glad, det här är ett roligt yrke som dessutom genomgår en stor förändring just nu. För några år sedan gick mitt jobb ut på att sortera in böcker i hyllorna, men just nu sysslar jag mest med video, fotografering och sociala medier, säger han.

Även Kitty Rönnberg har en liknande uppfattning om biblioteken i förändring.

– Biblioteken har blivit allt med specialiserade. Man ordnar kurser och olika program och det talas ofta om att biblioteken blivit en samlingspunkt, ett slags vardagsrum. För några år sedan var den typiska kunden en person som kom in och frågade efter en bok. I dag kan det vara en person som fått en ny dator eller smarttelefon och behöver handledning i hur den fungerar. Jag tror att dagens människor är i allt större behov av information, och då behövs biblioteken som aldrig förr, säger Kitty Rönnberg.
– Och då kan vi ju passa på att visa hur snygga, fina och underbara bibliotekarierna faktiskt är, säger hon och skrattar.

Lånade stunder
  • Bakom kalenderprojektet Lånade stunder står Kitty Rönnberg från Esbo stadsbibliotek, Ylva Larsdotter från Arbis bibliotek och Marjo Perälä från Vanda stadsbibliotek.
  • Projektet är trespråkigt.
  •  Pin Up Helsinki står för smink, styling och fotografering.
  • Delar av vinsten kommer att gå till Finlands ätstörningsorganisation Syli rf.
  • Läs mer om projektet på Facebooksidan: www.facebook.com/lainattujahetkia