Foto: AFP / Lehtikuva

G8-länderna vill se Syrienkonferens snart

G8-ledarna vill att fredskonferensen för Syrien ska hållas så snart som möjligt.

Syrienfrågan dominerade G8-mötet men slutdeklarationen blev en försiktig kompromiss efter svåra förhandlingar.

Deklarationen uppmanar till en politisk lösning på inbördeskriget. Däremot tar den inte ställning till president Bashar al-Assads ställning. Flera andra G8-länder ville ha ett krav på al-Assads avgång.

Enligt källor med insikt i förhandlingarna var Rysslands president Vladimir Putin mer eller mindre oense med de övriga G8-ledarna.

– Det var nära en 7–1 situation då det gällde Syrien och (Vladimir) Putin sticker inte under stol med sina åsikter, sade källan till Reuters.

Efter mötet förnekade Putin att han känt sig isolerad under förhandlingarna. Han sade även att Ryssland kan överväga nya vapenaffärer med Syriens regering. Samtidigt varnade han för att vapen som levereras till rebellerna i framtiden kan användas för terrorism i Europa.

G8-ledarna gav också löften om 1,1 miljarder euro i bistånd till syriska flyktingar. USA lovade 225 miljoner euro och Tyskland 200 miljoner.

Syrien var huvudfrågan på agendan men ledarna diskuterade även andra frågor. Ledarna lyckades nå enighet om kraftigare åtgärder mot skattesmitning. Bland annat ska nya bestämmelser hindra företag att flytta vinster från ett land till ett annat för att undgå skatter.