Svenska pengar till finska eftis

En miss i budgeteringen gör att man flyttar över pengar från den svenska dagvården till den finska eftisverksamheten.

Enligt Rauno Jarnila görs budgetjusteringen för att man överbudgeterat för köpta tjänster i den svenska dagvården.

– Vi har räknat ut att det inte behövs så mycket pengar som vi budgeterat för köpta tjänster i den svenska dagvården och därför kan de flyttas till ett annat behov. Det är en sorts felbudgetering fast jag inte vill använda ordet "fel", men det är mänskligt att överbudgetera, säger Jarnila.

Överbudgeteringen kommer av att man räknat med fler svenska barn som söker dagvård men så många blev det inte. Den slutgiltiga siffran vet utbildningsverket först i augusti.

Enligt linjedirektören för svensk dagvård och utbildning Niklas Grönholm görs det ibland justeringar mellan budgetar och de överbudgeterade pengarna behövs inte i momentet för köpavtalsdaghem.

– Vi har redan avtal med köpavtalsdaghemmen så den verksamheten påverkas inte. Svensk dagvård och utbildning har en budget på 62 miljoner euro och de här pengarna är vid sidan om det, säger Grönholm.

Staden har köpavtal med Barnavårdsföreningen i Finland som har sex daghem i Helsingfors. Verksamhetsledare Pia Sundell är inte speciellt oroad över att staden för över pengar från momentet för köpavtalsdaghem.

– Vi har ju redan avtal om köp med Helsingfors stad och det kan de inte bryta, säger Sundell.

Genom budgetjusteringen får uppskattningsvis 350 finska barn eftisplats i höst. Ifall fullmäktige inte går med på en budgetöverskridning gör man budgetjusteringen så att 140 000 flyttas från det svenska momentet för köpta dagvårdstjänster. Utbildningsnämnden godkände proceduren för justeringen i går.