Foto: Hbl-arkiv. Patrik Karlsson (sfp).

Vanda tvingas panikbromsa

För SFP:s Patrik Karlsson finns bara en väg och den går ut ur krisen. Vanda måste spara men staden kan inte sluta leva.

Rubrikerna är trist svart läsning. Mätt med många mått är Vanda en kriskommun. Skulderna är stora men inte stora nog för att staden skulle erhålla statens krisstöd. Kanske lika så bra, det vore pinsamt för landets fjärde största stad.

– Vi har byggt och vi har byggt. Vi borde ha sparat men det har politikerna inte velat göra, säger Patrik Karlsson (SFP).

Nu sparar de. Den nya generationens beslutsfattare tar inte lätt på situationen. Det är arbetsgrupperna och pappersexercisen ett tecken på. Nu menar man allvar. Skuldbördan måste minskas.

– Vi panikbromsar, det är sant. Men det finns inget alternativ. Sparåtgärderna måste genomföras, säger Lauri Kaira (Saml).

Tyvärr är det Vandaborna som drabbas, allra först de som arbetar för Vanda stad. Staden har dragit åt svångremmen. Tjänster besätts inte och många utvecklingsprojekt står och stampar i väntan på bättre tider.

– Många anställda har valt att ta ut ledigheter på egen bekostnad. Jag har inte de exakta siffrorna men det är en betydande summa, säger Patrik Karlsson.

Inga trick

Stadsdirektör Kari Nenonen vill driva igenom nya sparlistor motsvarande flera tiotals miljoner euro som en utomstående konsult hjälpt att ta fram. Läget är så svårt att hans stab hotar att ringa hem till familjer där barnet eller barnen verkligen inte behöver dagvård, enligt en intervju i Helsingin Sanomat. På tisdagskvällen påminde han Vandafullmäktige om realiteterna än en gång.

– Om vi inte gör något måste vi ta nya lån motsvarande 80–100 miljoner euro varje år fram till 2014.

Och det är inte bra i en stad där kommunens skulder per invånare är två gånger så stora som snittet i finländska städer. Sammanlagt räknas Vandas skulder inte i hundratals miljoner euro – de är i miljardklassen.

Några magiska trick har Kari Nenonen inte. Investeringarna ses över, inkomsterna måste öka.

– Det är en knepig situation, säger Patrik Karlsson som kontaktats av många väljare.

– Då har jag talat om för dem hur det är och berättat om skuldsaneringen. De flesta har varit nöjda med svaret, säger han.

Karlsson har lugnat Vandaborna med att säga att all service som är lagstadgad sköts även i framtiden.

Hård kritik

Vandafullmäktige kritiserar hur strategiprogrammet, alltså nedskärningarna, behandlats i fullmäktige.

– Ni ber oss ta ställning till ett papper som godkänts av föregående stadsfullmäktige. Det är problematiskt, säger Antero Eerola (VF).

Sini Alén (Gröna, suppleant) är dessutom kritisk till debattkulturen i Vanda.

– Vi ska verkligen titta på vart pengarna gått. Men jag vill också säga att det är under all kritik när vi förutsätts diskutera viktiga saker mitt i natten och läsa om sparlistor i tidningarna. Vi har ett demokratiunderskott.

– Jag håller inte med om att fullmäktige inte fått diskutera skuldsaneringsprogrammet, säger Heikki Heinimäki (Saml) och fortsätter:

– Om De gröna inte begriper vad vi beslutar om är det skäl för dem att läsa på inom gruppen.