Foto: AFP/Lehtikuva/Jewel Samad. Presidenterna Barack Obama och Vladimir Putin under G8-mötet i Nordirland i går.

Putin och Obama ense om fredsmöte för Syrien

De är oeniga om hur, men både Ryssland och USA vill få ett slut på konflikten i Syrien och få parterna till förhandlingsbordet, meddelade de båda ländernas presidenter efter att ha mötts under G8-mötet.

– Självklart skiljer sig våra uppfattningar åt till viss del, men vi är överens om att få ett slut på våldet och det stigande antalet dödsoffer i Syrien. Att lösa problemen med fredliga medel, inklusive förhandlingar i Genève, sade Rysslands president Vladimir Putin efter att ha träffat USA:s Barack Obama.

Obama höll med:

– Vi är överens om att trycka på för att få parterna till förhandlingsbordet, sade Obama enligt nyhetsbyrån AFP.

Ett nytt toppmöte mellan USA och Ryssland ska hållas i september.

Syrien i fokus

Kriget i Syrien dominerade den första dagen av G8-mötet i Nordirland där världspolitiska tungviktare möts. Bland deltagarna står Ryssland ensamt i regimens ringhörna och en tuff diplomatdust väntades mellan Kreml och Vita huset, som lovat beväpna rebeller.

Både handel och skattefrågor stod på dagordningen, men hamnade i skuggan. Inför samtalen kritiserade flera deltagarländer Ryssland för stödet till den syriske presidenten Bashar al-Assad.

Av de åtta medlemmarna är det bara Ryssland som skyddat Syriens regim och Kanadas premiärminister Stephen Harper anklagade president Putin för att stöda al-Assads "skurkar".

– Jag tror inte att vi ska bedra oss själva. Vi – G7 plus 1, för det är vad detta är – vi i väst har ett väldigt annorlunda perspektiv på detta, sade han enligt Reuters.

Frostig start

I förra veckan sade sig USA vilja beväpna rebeller, något Putin ifrågasatte med hänvisning till videomaterial där en rebelledare tar en tugga i en dödad fiendes lunga.

– Man behöver verkligen inte stödja människor som inte bara dödar sina fiender, utan också öppnar deras kroppar och äter deras inälvor, sade Putin.

Västländerna vill förmå Ryssland att pressa al-Assad inför det planerade fredsmötet "Genève 2", men kan få det svårt, enligt Dmitrij Trenin, chef för tankesmedjan Carnegie i Moskva. Dessutom är det tveksamt om den syriska oppositionen ställer upp.

– USA ser mötet som ett maktöverlämnande, ryssarna det som en förhandling mellan Damaskus och regimen, säger han till nyhetsbyrån TT.

– De måste komma överens om exakt vad de vill och hur de ska nå detta.