Foto: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Ville Niinistö: Polen åtgärdar läckande gipsberg

Miljöminister Ville Niinistö säger att Polen har lovat åtgärda fosforläckagen i landet om problemet bekräftas vara så stort som nyhetsrapporteringen gett sken av.

– Jag har diskuterat med Polens miljöminister om de potentiella riskerna för läckage, uppgav Niinistö för FNB.

Helsingin Sanomat rapporterade på måndagskvällen att Finland och Polen grundar en gemensam forskningsgrupp för att utreda fosforläckan nära Gdansk.

En talesman för det polska miljöministeriet uppgav på måndagen för FNB att det omöjligtvis kan läcka ut enorma mängder fosfor i Östersjön ur gipsberget.

– De resultat som presenterats i medierna är struntprat. Det är normalt att det förekommer en del läckage efter regn, sade Andrzej Jagusiewicz, ledande forskare vid ministeriets miljöskyddsavdelning.

Helsingin Sanomat skrev i lördags att ett gipsberg nära Gdansk som innehåller fosforhaltigt avfall från en gammal gödselfabrik visat sig vara en stor förorenare av Östersjön. Enligt tidningens uppgifter rinner det ut över 200 ton fosfor per år i en sidofåra av floden Wisla.

Även konsultbolaget Pöyry har utrett utsläppen på uppdrag av John Nurminens stiftelse. Enligt den utredningen medför gipsberget risk för årliga utsläpp av över 500 ton fosfor.

Niinistö medger att de forskningsresultat som Helsingin Sanomat och Pöyry fått fram inte nödvändigtvis är vetenskapligt hållbara.

–Mätresultaten är ändå så alarmerande att det måste utföras mer omfattande undersökningar.

Niinistö anser det också vara möjligt att det läcker fosfor ur ett annat gipsberg nära den polska staden Police.