Olika ursprung. Det går bra att äta norsk lax två gånger i veckan men i längden ska man variera fisken i kosten, rekommenderar Evira. Foto: Colourbox

”Norsk lax fortfarande okej”

Norge skärper kostrekommendationerna på grund av miljögifter i norsk lax. Det finns ingen anledning för finländarna att ta notis om larmet, säger våra myndigheter.

De norska kostrekommendationerna för intag av norsk lax skärptes i går på grund av halterna av miljögifter i fisken. Hittills har rådet varit att man ska äta fisk två till tre gånger i veckan, varav hälften fet fisk. Nu kommer tillägget att riskgrupper ska hålla sig till högst två portioner fet fisk i veckan.

Den norska vetenskapskommittén rekommenderade den här maxgränsen redan 2006, men forskarnas varning landade aldrig i de nationella kostrekommendationerna. När Dagbladet basunerade ut detta förra veckan blev det fart på myndigheterna, och i går preciserades kostrekommendationerna.

– Vi ser att våra råd kan skapa osäkerhet, och vi vill vara så tydliga som möjligt, säger den norske hälsodirektören Knut-Inge Klepp till Dagbladet.

På frågan varför det tog myndigheterna sju år att komma till insikt om det svarar Klepp att fiskkonsumtionen fortfarande inte är ett problem. Han hänvisar till en nationell kostundersökning enligt vilken inte ens hälften av Norges unga kvinnor äter lax.

Klepp säger att det är viktigt att precisera rekommendationerna till exempel om modematrätten sushi blir populärare. Det kan öka intaget över en längre tid.

Högst två laxportioner
  •  ”Unga och gravida kvinnor rekommenderas äta två till tre fiskmåltider i veckan, varav hälften bör vara fet fisk”, lyder den norska kostrekommendationen. I går fick den tillägget: ”Vi preciserar att man ska hålla sig till högst två måltider fet fisk, som exempelvis lax.”
  • Enligt samma rekommendationer ska man undvika självfångad fisk och skaldjur från 30 förorenade fjordar, hamnar och insjöar. Gravida och ammande kvinnor ska inte äta gädda, abborre över 25 cm, eller öring/röding på minst 1 kilo. Andra ska inte äta de här fisksorterna oftare än en gång i månaden.
  • Fisk och skaldjur är Norges tredje största exportvara efter olja och metall. Fiskexporten var värd 51,6 miljarder kronor (cirka 7 miljarder euro) förra året, laxens andel var 29,6 miljarder kronor (4 miljarder euro).

Enligt Dagbladet har Sjömatrådet som marknadsför norsk fisk i utlandet för avsikt att uppdatera informationen på sin webbplats seafood.no men marknadsföringen kommer inte att ändras. Rekommendationerna är enbart nationella. Sjömatrådet tror inte att den norska justeringen kommer att påverka exportmarknaden.

Bättre än Östersjölax

Specialforskaren Anja Hallikainen på livsmedelssäkerhetsverket Eviras riskbedömningsenhet tar den norska stormen med ro. De finländska kostrekommendationerna påverkas inte, och konsumenterna behöver inte oroa sig. Den norska laxen är odlad och utfodras så att den inte får i sig så mycket miljögifter.

– Norsk lax är bra och man kan fortfarande äta den två gånger i veckan, helt i enlighet med våra rekommendationer, så att man i längden varierar fisken i kosten, säger hon.

Jämfört med strömming eller vild Östersjölax innehåller den norska laxen klart mindre PCB och dioxiner. Strömmingen innehåller 8–9 pikogram dioxiner per gram färskvikt, den norska laxen 2–3 pikogram, uppger Evira.

– Östersjölax ska man äta högst en eller två gånger i månaden. Den odlade regnbågen innehåller klart mindre miljögifter, säger Hallikainen.