Foto: Colourbox

Vattkoppsvirus bakom hjärnsjukdomar

Viruset bakom vattkoppor och bältros orsakar fler fall av infektioner i hjärnan än man tidigare trott. Nu vill forskare ha en ny diskussion om vaccination mot vattkoppor.

I Sverige beräknas varje år mellan 150 och 200 personer få en infektion i hjärnan, till exempel hjärninflammation eller stroke, till följd av vattkoppsvirus. Därmed är detta virus en av de vanligaste orsakerna till den typen av sjukdomar, visar en studie som gjorts i Västra Götaland.


Att vattkoppsviruset skulle ha så stor betydelse har inte varit känt, delvis för att man inte haft något sätt att upptäcka det.

– Men på senare år har läkarvetenskapen förstått att viruset nog är lite vanligare än man trott som orsak till infektioner i hjärnan. Så mitt resultat är kanske inte förvånande, säger Anna Grahn, som lagt fram en doktorsavhandling i medicin vid Sahlgrenska akademin.

Väckt virus ger bältros

Hon granskade alla sjukdomsfall av denna typ i Västra Götaland under sju år, och hittade knappt två fall per 100 000 invånare och år.

Vattkoppor och bältros orsakas av samma virus.

– När man fått vattkoppor som barn hamnar viruset i kroppens nervceller. Om det reaktiveras och vaknar till liv, får man bältros, säger Anna Grahn.

Både vattkoppor och bältros kan i sin tur orsaka infektioner i hjärnan. Barn kan få följdsjukdomarna direkt från vattkoppor, medan vuxna i de allra flesta fall drabbas efter att de fått bältros.

Infektion i hjärnan behandlas med preparat som dödar viruset. Men sjukdomen kan ge bestående men, som försämrat minne och problem med uppmärksamheten.