Foto: Tor Wennström. Markku Nors anser att för många träd fällts medan Olli Hakanen är bekymrad över vattenkvaliteten i Vallgårdsdalen.

"Staden kastar pengar i sjön"

Alltför många träd har fällts och en damm har grävts i onödan för att åtgärda översvämningar i Gumtäktsbäcken. Invånarna hävdar att staden slösat bort 2,5 miljoner.

Vallgårdsdalen är en oas för folk som vill ströva i en park, skolbarn som vill spela fotboll och alla som vill koppla av i naturen. Nu har dalen naggats i kanten vid Backasgatan där träd har fällts och gräsmattan förvandlats till en grusplan.

– De har fällt omkring 300 träd och många ädla trädslag. Det är alldeles för många, säger Markku Nors som kan räkna upp alla trädslag som försvunnit.

En del träd har fällts alldeles intill det som för cirka ett år sedan var på väg att bli en bussgata. Bussgatan röstades ner i Helsingfors fullmäktige i en omröstning där ordförandes röst avgjorde. Någon bussgata finns inte nu i stadens planer, säger biträdande stadsdirektör Hannu Penttilä.

I Vallgårdsdalen genomförs ett parkarbete för 2,5 miljoner euro enligt en plan som stadsstyrelsen i janua­ri återremitterade för ny beredning.

I parken fälldes träd och förorenade jordmassor togs bort. I vintras grävde staden en bassäng i parken som nu har fyllts igen. Möten tillsammans med invånarna har hållits och enligt invånarrepresentanter skulle staden ha sparat pengar om man lyssnat bättre.

Luktar kloak

Olli Hakanen som deltagit i mötena säger att bassängen som fyllts igen åter ska grävas upp. Han tycker att staden kastar pengar i sjön med onödigt arbete.

– Vi vill inte ha bassängen, säger Hakanen som påpekar att vattnet som rinner i Vallgårdsdalen är förorenat med bland annat järn och cancerframkallande PAH-föreningar.

Gumtäktsbäcken är rödaktig och luktar kloak. Helsingfors miljöcentral har länge undersökt bäcken och enligt miljöinspektör Paula Nurmi har man inte hittat alarmerande höga värden. Varifrån PAH-föreningarna kommer är tills vidare en gåta och den utredningen är inte slutförd.

– PAH har hittats i skummet i bäcken men inte i vattnet. Möjligen kommer det från trafiken, säger Nurmi.

"Invånarna överdriver"

Projektchef Kari Harju vid Helsingfors stad tycker att invånarna försöker göra en höna av en fjäder. Den nya bassängen kommer att placeras närmare simhallen på invånarnas begäran. Parkarbetet inleddes förra hösten enligt ett beslut i nämnden för allmänna arbeten.

FAKTA
Invecklad vattenproblematik
  • PAH-föreningar eller polycykliska aromatiska kolväten är den största gruppen av cancerogena ämnen man känner till.
  • PAH har hittats i skum på vattnet i Vallgårdsdalen och man undersöker om ämnena kommer från bangården i Ilmala.
  • Dagvattnet från bangården har i tio års tid renats i Viksbacka reningsverk. 2012 leddes vattnet tillbaka till Gumtäktsbäcken. Staden väntar på tillstånd från regionförvaltningsverket att åter få leda vattnet till Viksbacka.
  • Kring midsommar inleds ett provprojekt där vattnet leds till Viksbacka i två veckor. Under tiden undersöks vattenkvaliteten i Gumtäktsbäcken för att se hur stor skillnaden är då dagvattnet från bangården inte rinner dit.
  • Den ursprungliga planen för parken var en damm och våtmark som renar bäckens vatten. Planen är nu skrinlagd.

Träden har fällts efter en genomgång med tre experter som sagt vilka träd som bör fällas. Sluttningen vid simhallen hade svampangripna träd och meningen var att förstärka vallen så att simhallens parkering inte sjunker ner.

– Nu håller vi på att jämna ut marken i väntan på att arbetet ska kunna fortsätta när parken fått en ny plan. Om det inte blir någon ny plan planterar vi flera träd och växter, säger Harju.

Syftet med parkarbetet är att åtgärda Gumtäktsbäcken så den inte svämmar över i koloniträdgården där inte ens gummistövlar enligt Harju räcker till vid ösregn.