Lehtikuva

Niinistö: Finland bör hänga med i svängarna

President Sauli Niinistö påminner om att utgångspunkten för Natodebatten är en annan i Sverige än i Finland.

Finlands relationer till militäralliansen Nato är frågan framför andra för de finländare som är intresserade av utrikespolitiken. Militäralliansen var det ämne som nämndes flest gånger i de cirka tre hundra frågor och kommenterar som medborgare på förhand skickat inför den utrikes- och säkerhetspolitiska diskussionen i Gullranda.

– Även riktningen för Finlands utrikespolitik samt förhållandet till Europeiska unionen intresserade många, sade president Sauli Niinistö på presskonferensen i anslutning till evenemanget i presidentens sommarresidens.

Det var presidenten som stod bakom evenemanget som fortsätter på måndag. Då ska ett hundratal finländska experter inom utrikespolitik diskutera i arbetsgrupper.

– De är exempelvis utrikespolitiska forskare eller sådana som är insatta i utrikespolitik, journalister och politiskt folk. Målet är att skapa en uppfattning om världen som står i snabb förändring och försöka hitta en plats för lilla Finland i den intensiva utvecklingen.

Niinistö drömmer inte om att diskussionsevenemanget ska uppnå några stora lösningar eller visioner. Men han hoppas på en konstruktiv attityd framför allt i frågor som delar åsikterna: såsom den alltid aktuella frågan om Finland och Nato.

– Kanske vi alla kan lära oss något om vi argumenterar ordentlig och också lyssnar på motparten.

Annan utgångspunkt i Sverige
Presidenten påminde om att utgångspunkten för Natodebatten är en annan i Sverige än i Finland.

– I Sverige har man gjort en stor förändring då man avstod från den allmänna värnplikten. Det har lett till frågor om vad som nu ska hända, sade Niinistö.

Förutom Nato, EU och Ryssland fick världsekonomin också uppmärksamhet när experterna diskuterade.

– Allt som har med pengar att göra är inte finanspolitik utan också utrikes- och maktpolitik. Västvärldens pengar har styrt när man tänker på den nya tidens historia fram tills i dag.

Niinistö tillade att strukturerna i världspolitiken och framtidsutsikterna har ändrats mycket snabbt. Och när saker och ting ändras, bör Finland hänga med i svängarna.

– Under de senaste femton åren har en förbryllande ändring ägt rum: det är inte längre västvärldens pengar som styr. Det här är djupgående maktpolitik.

Diskussionen som arrangerades i samarbete med Utrikespolitiska institutet kan mycket väl bli ett bestående evenemang.

– Om det finns intresse och saker att diskutera så fortsätter vi regelbundet. Evenemanget kunde arrangeras vartannat eller varje år. 

En rad finlandssvenskar finns bland de cirka hundra inbjudna gästerna: bland annat Vänsterungas ordförande Li Andersson, Hbl:s ledarskribent Yrsa Grüne, försvarsminister Carl Haglund (SFP), Amnesty Internationals verksamhetsledare Frank Johansson, Europaminister Alexander Stubb (SAML) och Nordea Banks styrelseordförande Björn Wahlroos.