Strejk hotar midsommartrafiken i Stockholm

Busstrejk på onsdag. Stopp i tunnelbanan på torsdag plus en städstrejk. Det kan bli stökigt inför midsommarfirandet i Stockholm.

Årets stora lönerörelse har varit förvånansvärt fri från större konflikter. Men nu i slutskedet har strejkvarslen stått som spön i backen.

Fem olika strejker riskerar att bryta ut i Sverige kommande vecka. Midsommarfrisyren hotas om frisörernas konfliktvarsel bryter ut på måndag. På onsdag hotar sedan fackförbundet Kommunal med busstrejk i Stockholm och Umeå – en strejk som riskerar svälla till ytterligare städer veckan därpå.

Torsdag problematisk

Om den blir verklighet blir det sedan extra problematiskt på torsdag, framför allt i Stockholmstrafiken, om även LO-facket Seko gör allvar av sitt hot om att ta ut förarna i pendeltågstrafiken i Skåne, Göteborg och Stockholm i strejk. Även röda linjen i tunnelbanan är strejkvarslad.

Nu brukar de flesta konflikterna få en lösning i sista stund. Så det troliga är att åtminstone inte alla strejker går igång som planerna nu ligger. Medlingsinstitutets medlare jobbar nu för högtryck, och bland andra ska parterna i busskonflikten träffa medlarna under söndagen.

Anställdas trygghet
– Då får vi väl se om det finns möjlighet för dem att lägga ett bud, säger Bussarbetsgivarnas vd Peter Jeppsson.

I tåg- och busstrafiken bråkar parterna framför allt om de anställdas trygghet i samband med upphandlingar då nya operatörer tar över verksamheten.

För städarnas del handlar det om storleken på löneökningarna – där flera andra LO-förbund sagt sig villiga att sympatistrejka. Elektrikerna och Kommunal har redan tryckt på knappen.