EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

Moderat mulla tar över i Iran

Hassan Rohani vann en övertygande seger i Irans presidentval, en följd av att de reformsinnade i landet samlats bakom honom för att stoppa mer konservativa kandidater.

Från det att rösträkningen inleddes hade Rohani, mulla men känd som moderat, en tydlig ledning. När inrikesministern på lördagskvällen bekräftade Rohanis seger angavs röstandelen till 50,68 procent.
Närmaste konkurrenten, Teherans konservative borgmästare Muhammed Baqer Qalibaf, nådde cirka 16 procent.

Landet har 50,5 miljoner röstberättigade och 18,6 miljoner röstade på Rohani.

Valdeltagandet var enligt inrikesministern 72,7 procent.

Nyhetsbyrån Reuters Iranbevakare betraktar en vinst för Rohani som en överraskningsseger över de mer konservativa kandidaterna, som före valet spåddes vara favoriter.

Stärker motkrafter
Att Rohani gjort ett bra val har stor betydelse, deklarerade Trita Parsi — Washingtonbaserad bedömare med uppväxt och akademisk bakgrund i Sverige — tidigt i rösträkningen. Han hänvisade till den styrande elitens "tydliga strävanden att

säkra en konservativ seger":

"Även om de konservativa har kontroll över nyckelfunktioner i Irans politiska system, har mitten- och reformkretsarna visat att de, trots att man har fifflat med korten mot dem, kan ta hem det tack vare sitt folkliga stöd", framhöll Parsi.

Internationell utblick

Rohani har tidigare förhandlat med världssamfundet om Irans omtvistade nukleära program. I valrörelsen har han lovat att stärka hemlandets relationer med omvärlden.

Irans högste ledare Ali Khamenei har sagt att vad resultatet än blir så ser han presidentvalet som en förtroendeomröstning för landet.

"En röst på någon av dessa kandidater är en röst på den islamska republiken och en röst som visar på förtroende för systemet", skrev Ali Khamenei via mikrobloggen Twitter.