Leif Weckström

Man sköt hustrun i dramat i hamnen

En finländsk man sköt sin estniska hustru och sedan sig själv på lördagen vid middagstid i Västra hamnen i Helsingfors. Kvinnans vuxna son bevittnade dramat.

Två människor dödades i ett skottintermezzo på parkeringsplatsen vid passagerarterminalen i Västra hamnen i dag vid middagstid.

Polisen uppger att offren är en estnisk kvinna född 1967 och en finländsk man född 1960. Enligt polisen var kvinnan och mannen ett par. Kvinnan var på väg till Tallinn med färjan som skulle gå 13.30 då mannen dök upp på parkeringsplatsen. Mannen ska redan tidigare ha hotat och förföljt henne. 

Enligt polisen sköt mannen kvinnan i bröstet och när polisen kom till platsen sköt han mot dem. Polisen sköt mannen i höften med kulsprutepistol då han inte lydde polisens order. Till slut sköt mannen mot sig själv.

Enligt Ilta-Sanomat bekräftar polisen att kvinnans vuxna son på plats när modern blev mördad. Han hade följt henne till hamnen.

Kvinnan dog omedelbart. Oklart är om mannen dog för egen hand eller av polisens skott. Polisen använde kulsprutepistol. Mannen var beväpnad med en 22-kalibers vapen. Enligt polisens uppgifter till Iltalehti var vapnet inte mannens. 

När händelseförloppet fick sin början stod en hel del människor dels på parkeringsplatsen, dels på spårvagnshållplatsen. Lördagsförmiddagens dragplåster på området var schlagersångerskan Krista Siegfrids och folk kom för få hennes autograf som hon skrev i Verkkokauppa. Så också Camilla Björk som tagit spårvagnen tillsammans med sin 1 år gamla son, sin syster och hennes 5-åriga dotter.

– Vi hade uträttat vårt ärende och stod på spårvagnshållplatsen då en polisbil körde fram och så kom fler och då tyckte vi det var rätt spännande. Jag tog bilder med mobiltelefonen när polisen kom bärande på ett större vapen, berättar Camilla Björk för Hbl.

Sedan gick det snabbt undan.

– Plötsligt ropade polisen åt oss som stod på hållplatsen, spring in och hastigt. Då reagerade alla lite som yra höns och rusade in i butiken. Precis när vi kommit in hördes två skott. Först då kom insikten om att händelseförloppet var riktigt farligt, säger Björk. Några tonårspojkar hann bara söka skydd bakom en parkerad bil. 

Intermezzot inträffade strax före klockan ett på eftermiddagen.

Så sent som förra lördagen sköt Helsingforspolisen en man i benet. Mannen hade betett sig agressivt och viftat med både kniv och startpistol i cykel- och fotgängarstråket Banan mitt i Helsingfors.  Åklagaren har ännu inte bestämt om intermezzot ska behandlas i rätten. Polisledningen har sagt att polisen på plats agerade enligt gällande direktiv.