HBL/Arkiv

Thors söker toppjobb i Haag

Norges Knut Vollebæk slutar som OSSE:s minoritets­kommissarie i Haag. ­Astrid Thors är en av de tre som ­söker toppjobbet.

Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa OSSE söker ny högkommissarie för nationella minoriteter. Den sittande högkommissarien Knut Vollebæk från Norge har ett mandat som går ut i augusti.

Frane Maroevic på OSSE:s pressbyrå i Wien berättar att processen för att hitta Vollebæks efterträdare är i full gång.
– Vi har tre kandidater för jobbet och nu pågår sonderingar om vad man anser i de 57 medlemsländerna. Beslutet måste vara enhälligt, så det är inte en helt enkel process.

När sonderingarna är klara gör OSSE-presidiet ett förslag som omfattas om alla 57 är med på det.
– Avsikten har varit att namnet skulle bli klart den här månaden, men det är inte säkert att det lyckas.

Enligt Maroevic finns det inga regler som säger att en nordbo inte skulle kunna efterträda en annan nordbo som minoritetskommissarie. Avgörande är vem av de tre som är bäst lämpad att sköta jobbet, som går ut på att med förebyggande diplomati lösa etniska spänningar i medlemsländerna.

De tre som sökt toppjobbet är Astrid Thors från Finland, Hido Biscevic från Kroatien och Konstantin Dolgov från Ryssland.

Hbl har inte nått Thors för en kommentar.

Får hon jobbet gör suppleanten Jörn Donner comeback i riksdagen. I valet 2011 var han bara en handfull röster ifrån att knipa SFP:s Helsingforsmandat av Thors.

Donner påminner om att Thors inför kommunalvalet sökte jobbet som EU:s representant för mänskliga rättigheter. Det gick inte vägen, så ännu börjar Donner inte ställa om sig.

– Men klart att jag är intresserad, annars skulle jag för f-n inte ha ställt upp, säger han.

Donners specialintressen är och har varit utrikespolitik och kultur.

– Det håller jag på med varje dag. Min kalender är välfylld.

Den skulle bli väldigt välfylld om Thors fick jobbet.

– Nåjo, men då skulle jag gärna jobba med samma frågor i riksdagen. Fast i riksdagens kulturutskott sysslar de ju inte alls med kultur. Det är bara skolfrågor som gäller.

Thors är förutom riksdagsledamot också stadsfullmäktigeledamot i Helsingfors. Hennes suppleant där är Nils Torvalds.
Möjlig rockad. Om Astrid Thors får jobbet som minoritetskommissarie hos OSSE tar Jörn Donner över hennes stol i riksdagen. KSF Media/Hbl arkiv