LEHTIKUVA / AFP PHOTO/ANWAR AMRO

Iranval: Begränsat urval med liten ljusglimt

De sex kandidaterna i Iran presidentval må vara utgallrade av landets konservativa religiösa ledning.

Men en av dem har i slutet av valkampanjen lyckats knyta an till reformsinnade krafter: Hassan Rohani.

Drygt 50 miljoner iranier kunde på fredagen lägga sin röst på sin favorit bland presidentkandidaterna. Valet var detaljstyrt av landets högsta religiösa ledning som har rensat ut alla reformvänliga kandidater.

Startfältet kan tyckas homogent konservativt. Men Hassan Rohani har i valslutspurten som enda kandidat kunnat appellera till reformvänliga väljare, sedan två andra kandidater valt att hoppa av för att ge honom större chans att vinna. Med den taktiken splittrades de konservativas väljarnas röster på flera kandidater, medan de reformsinnade hade bara en att välja på.

Expresidenters stöd
Rohani har talat om att återskapa kontakter med västmakter och behovet av en mediereform. Dessutom har han lovat frige politiska fångar. Rohani hade stöd av två tidigare presidenter, Mohammed Khatami och Akbar Hashemi Rafsanjani. Den sistnämnde ratades som kandidat i valet av landets mäktiga religiösa väktarråd.

Utrikesminister Carl Bildt tycker att det funnits intressanta inslag i valdebatten, trots att urvalet av kandidater är mycket begränsat och restriktionerna för medierna betydande.

Inte betydelselöst

- Även om det rör sig om ett politiskt sett rätt snävt fält av kandidater, så är det kandidater där det finns nyanser som inte är ointressanta, säger han.
Bildt tror därför att valutgången kan bli betydelsefull, även om han inte vill sia om vad olika scenarier kan ha för betydelse för utvecklingen i landet.

- Men vi har sett tidigare att vad som har hänt i anslutning till val i Iran har haft betydelse, säger han.
Runt tre timmar innan vallokalerna skulle stänga meddelade Irans inrikesminister att öppettiderna skulle förlängas eftersom intresset för att rösta var stort.