Arkitektbyrån Alas vinnande förslag Käännös.

Centrumbiblioteket byggs i trä – får stort statligt bidrag

Staten utlovar "sensationellt" bidrag till bygget som ska stå klart 2017.

Det blir arkitektbyråns Alas skapelse Käännös som vinner arkitekturtävlingen om centrumbiblioteket i Helsingfors. Biblioteket byggs i trä och ska stå färdigt till Finlands 100-årsjubileum 2017.

Käännös byggs i trä, är ekologiskt energieffektivt och ska vara lättillgängligt.

Juryns val var enhälligt. Juryn karaktäriserar Käännös som "anslående och avslappnat generöst". Enligt juryn har det vinnande bidraget alla möjligheter att bli en monumentalbyggnad som helsingforsarna känner som sin egen.

Kultur- och idrottsminister Paavo Arhinmäki (VF) överraskade vid lanseringen av vinnaren med att säga att centrumbiblioteket är årets projekt 2017 och att statens ska bidra stort till finansieringen. Summan preciserade han ändå inte.

Han förutsätter att bygget står färdigt 2017 då Finland fyller 100 år.

– Helsingfors mest centrala och synliga tomt har reserverats för Helsingfors centrumbibliotek. Det är anmärkningsvärt att detta läge reserverats för just ett bibliotek, ett avgiftsfritt utrymme som är öppet för alla. Vad kunde väl uttrycka uppskattningen för kultur och kulturens ställning i Finland bättre än ett nytt och fint bibliotek på paradplats, sade Arhinmäki i sitt tal.

Stadsbibliotekets chef Tuula Haavisto bekräftar för Hbl att statens bidrag är sensationellt. 

– Nu kan Helsingfors stad inte dra sig ur satsningen.

Staden har budgeterat 35 miljoner euro för bygget och de totala kostnaderna uppskattas vara 75 miljoner.

– Centrumbiblioteket kompletterar kulturbyggnadshelheten vid Tölöviken ich gör att området får en konstform som nu saknas, säger biträdande stadsdirektör Ritva Viljanen enligt ett pressmeddelande.

Byrån Ala som står bakom det segrande förslaget i arkitekturtävlingen har bland annat ritat det uppmärksammade kulturhuset Kilden i Norge.

Ursprungligen lämnades 544 bidrag in, av dem valdes sex ut för den andra tävlingsomgången.