HBL-Arkiv

Riksdagsledamöter nöjda med första medborgarinitiativet

Betänkandet om det första medborgarinitiativet – om att förbjuda pälsdjursuppfödningen – fick beröm av riksdagsledamöter från höger till vänster i den första plenumbehandlingen i riksdagen. Medborgarinitiativet har fått en värdig behandling, ansåg de.

– Utskottet valde det här behandlingssättet för det här initiativet. Det betyder inte att alla medborgarinitiativ kommer att få en likadan behandling, sade utskottsordföranden Jari Leppä (C).

Däremot var riksdagsledamöterna oeniga om innehållet. De grönas Satu Haapanen fick stöd för sin reservation mot jord- och skogsbruksutskottets betänkande av bland andra Silvia Modig (Vf).

Centerns, Sannfinländarnas, Samlingspartiets, Kristdemokraternas och en del socialdemokratiska ledamöter försvarade pälsfarmningen för dess ekonomiska betydelse och sysselsättningen den medför.

– Utskottet konstaterade att förbud mot pälsfarmning leder till att produktionen flyttas till andra länder, sade Leppä (C).

– Är det rätt att människan underkuvar ett djur bara för den ekonomiska nyttan? Jag tycker inte det är rätt att ett djur föds upp i bur bara för sin päls, sade Satu Haapanen (SFP).

– Det här landet är i det tillståndet att vi behöver varje miljon i exportinkomster vi kan få. Jag hoppas att alla respekterar de beslut som kommer att fattas så att pälsfarmarna får arbetsro, sade Lars Gästgivars (SFP) på finska.

Själva initiativet fick beröm av samlingspartisten Pertti Salolainen, som ännu inte ville avslöja sin ståndpunkt.
– Jag förundrar mig över att man nu tillsatt arbetsgrupper för att ändra djurskyddslagen. Varför nu när de här ändringarna borde ha gjorts för länge sedan? Ur den synvinkeln har initiativet redan nu haft betydelse, sade Salolainen.

Kritik mot djurskyddsaktivister

Flera riksdagsledamöter kritiserade djurrättsaktivister för attackerna mot pälsfarmer, smygfilmning och de e-postmedddelanden som skickades från föreningen Oikeutta Eläimilles webbplats till riksdagsledamöter natten till torsdagen. Sannfinländaren Pentti Oinonen sade att rörelserna har drag av extremism. Oikeutta Eläimille fick också kritik för att det material som publicerades på onsdagen inte hade visats tidigare.

– Jag vill påpeka att e-postterrorn i natt inte var respektfull och inte heller smygfilmningen på farmerna, sade Eeva-Maria Maijala (C).
 

Satu Haapanen (Gröna) och Silvia Modig (Vf) påpekade att det var medborgarinitiativat som var föremål för debatten, inte vad enskilda djurrättsaktivister någon gång gjort. De fick uppbackning från ett oväntat håll.

– Argumenten om sysselsättning är inte relevanta eftersom det finns mycket verksamhet som ger folk inkomst på andra håll i världen och skulle kunna göra det här, men som är förbjuden. Den här debatten borde hålla sig till den etiska aspekten. Jag godkänner inte spamning, men det här handlar om medborgarinitiativet, sade Jussi Halla-aho (Sannf).

Riksdagen röstar om medborgarinitiativet nästa vecka.