LEHTIKUVA-AFP/ADEM ALTAN

Erdogans tålamod är slut

På torsdagen utfärdade Erdogan "en sista varning" och meddelade att hans tålamod är slut. Kravallpoliser avvaktade med vattenkanoner men stämningen var under torsdagen lugn.

Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan har tappat tålamodet och utfärdar en sista varning till demonstranterna. De måste ge sig av från Geziparken i Istanbul där den senaste tidens våldsamheter ägt rum.


- Jag är djupt oroad. De som demonstrerar är unga människor, de flesta i tjugoårsåldern, och deras liv står på spel, säger Umut Özkirimli, professor i Turkiska samtidsstudier vid Centrum för Mellanösternstudier (CMES) på Lunds universitet, på telefon till TT.

Flera av demonstranterna avfärdade det möte som Erdogan hade i onsdags med vad som från regeringshåll sades vara representanter för regeringskritikerna. Demonstranterna protesterar mot en planerad exploatering av Geziparken, men trots det senaste utspelet som regeringen gjort om en folkomröstning om parkens framtid vägrar fortfarande somliga demonstranter att ge sig av.

Sista varningen

 Men Umut Özkirimli, som befinner sig på plats i Istanbul, tror att polisen kommer att slå till igen, för att "rensa upp" parken en gång för alla. Därför hoppas han på att de som dröjer sig kvar i parken kommer att ge sig av, trots allt.

- Det handlar framför allt om att man inte kan vinna ett krig mot den turkiska polisen, säger Umut Özkirimli.

Starkt hat

Och för att ändra på de motsättningar som finns i samhället — både på det politiska och kulturella planet — krävs år, kanske årtionden, anser professor Özkirimli. När han blickar längre in i framtiden låter han nedslagen på rösten:

- Jag är pessimistisk. Jag trodde aldrig att sprickan var så djup mellan de olika grupperingarna och att det hat som nu finns skulle vara så starkt. Jag vet inte hur detta ska sluta.