Foto: Lehtikuva/Vesa Moilanen

SVT: Kungen renoverar slott för skattepengar

Svenske kungen har renoverat slottet Stenhammar med skattepengar, uppger Sveriges TV. När SVT konfronterar kungen med uppgifterna får reportern bland annat en svordom till svar.

Totalt 35 miljoner kronor (4 miljoner euro) har kungen lagt ner på renoveringen av Stenhammars slott utanför Flen. Av det har 9,2 miljoner tagits av skattebetalarna, uppger SVT. Det handlar om pengar som staten via Fastighetsverket betalat in och som täckt en del av renoveringarna.

Det är staten som äger slottet och kungen arrenderar det som privatperson.

Men enligt det arrendeavtal som finns mellan staten och kungen är det kungen som ska betala alla renoveringar. Det slås också fast i det testamente från 1901, där slottet doneras till staten med villkoret att det arrenderas ut till en arvprins.

Enligt en expert som SVT talat med är det helt klart vem som ska betala för renoveringar.

– Så som arrendekontraktet och även testamentet säger så är det arrendatorn som skall stå för det, säger Per Grauers, jurist som undervisar i arrenderätt vid Malmö Högskola.

Men Fastighetsverket tolkar inte avtalet lika snävt. Per Sandberg, ansvarig för Stenhammars gård på Fastighetsverket, säger till SVT att man fördelat kostnader enligt dagens regler om fastighetsägarens ansvar. I dag är det vanligt att fastighetsägaren betalar för renoveringar av varaktig karaktär.

Hovets ekonomichef Jan Lindman tycker inte heller att något fel begåtts.

– Staten har som ägare och vi som arrendatorer kommit överens om en ombyggnad och renovering av slottet. Och i den överenskommelsen kommit överens om hur kostnaderna ska fördelas, säger Lindman till Svenska Dagbladet.

Kungen själv blir synligt irriterad när SVT konfronterar honom med uppgifterna.

– Kan ni aldrig hålla er till sanningen någon gång, säger kungen ilsket till SVT:s reporter och ögonblicket efteråt svär han och säger "Aaah fan".

Kungen tog över slottet 1966 och det har sedan dess stått tomt. Men på senare tid har kungen visat allt större intresse för att bo på slottet och därför har renoveringen satts i gång. Det handlar enligt SVT om 1400 kvadratmeter boyta som sanerats.

Kungen arrenderar hela godset med slott, 150 byggnader och 2 200 hektar mark för bara 1 000 kronor per år, uppger SVT.