Foto: Oikeutta Eläimille

"Djur lider på pälsfarmerna"

Brutna ben, tillväxtstörningar, stereotypiskt stressbeteende, döda djur. Problem förkommer fortfarande på pälsfarmer i Finland, uppger djurrättsorganisationen Oikeutta eläimille (djurens rätt).

Föreningen publicerade på onsdagen nytt foto- och filmmaterial från 13 pälsfarmer. Materialet har filmats i hemlighet under 2011 och 2012.Datumet är välvalt eftersom riksdagen ska behandla medborgarinitiativet om pälsfarmningsförbud på torsdag.

– Samma problem förekommer på farmerna år efter år. Med det nya bildmaterialet vill vi visa att vi inte talar om några isolerade fall, sade Maria Lahtinen vid organisationen.

Den här gången har djurrättsorganisationen bland annat besökt farmer som ägs av två styrelsemedlemmar i Finlands pälsdjursuppfödares förbund, Marko Meriläinen och Markku Kujanen.

– På Meriläinens farm hittades bland annat flera delvis uppätna rävungar bland de levande ungarna samt många allvarliga ögoninfektioner.

Meriläinen säger att bilderna härstammar från ett stängselomgärdat område där rävarna valpar.

– Det har besökts under riskperioden. Jag undrar om ungarna blivit nervösa av att någon rört sig där under natten. En del av ungarna föds ju handikappade och dör snabbt.

Fördömer smygfilmning

Markku Kujanen fördömer smygfilmningen av djuren eftersom det enligt honom finns risk att de som filmar sprider sjukdomar från en farm till en annan. Förbundets egen patologiveterinär Heli Kallio är av samma åsikt.
– Det förekommer smittsamma sjukdomar hos pälsdjur. En av de nu filmade farmerna ligger alldeles bredvid en farm där det förekommit valpsjuka. Det finns risk för att de som filmar sprider sjukdomar från en farm till en annan, säger Kallio.

Lahtinen säger att farmen där det förekommit valpsjuka inte är en av dem som filmats. Hon säger att man använt korrekt skyddsutrustning.

Meriläinen hoppas att farmarna ska lämnas i fred så att de ska kunna koncentrera sig på att förbättra djurens hälsa.

– Pälsuppfödningen fortsätter i Finland, men under bättre förhållanden. Djursjukdomar undersöks hela tiden och man utvecklar vacciner, försäkrar han.