Kommissionen vill ge EU-länder bättre vapen mot skattefusk

EU-kommissionen vill öka det automatiska informationsbytet för att motverka skattefusk.

Kommissionen vill att bland annat dividend- och kapitalinkomster ska upptas i utbytet från och med början av 2015.


I praktiken skulle informationsutbytet mellan medlemsländerna bli lika omfattande som det utbyte som man avtalat om med USA för beskattning av amerikanska medborgare.

Skattekommissionär Algirdas Semeta anser att det är viktigt att intar en ledarposition i bekämpningen av skattefusk. Det möjliggör också mera långtgående avtal med andra länder.

– Det här stärker våra vapen att slå till mot skattesmitning inom EU och skapar bästa möjliga position att förhandla om liknande öppenhet med våra internationella partners, sade Semeta om kommissionens förslag.
Hittills har informationsutbytet mellan EU-länderna enbart gällt ränteinkomster från insättningar. Förra månaden enades EU-länderna om att utöka samarbetet så att det även gäller bland annat investeringsfonder.

Förhandlingar med Schweiz

Kampen mot skattefusk har debatterats livligt de senaste månaderna, men de åtgärder som kommissionen vill se kan bli svåra att driva igenom trots det. Alla EU-länder måste gå med på förändringarna och i alla Luxemburg är emot dem.

Luxemburg oroar sig för att deras betydande banksektor ska förlora kunder till Schweiz. EU är först i färd att inleda förhandlingar om ett mindre informationsutbyte med schweizarna. Luxemburg har tillsammans med Österrike krävt att EU:s regler ska gälla också i

Schweiz och fyra andra länder. Förhandlingarna med Schweiz inleds inom de närmaste dagarna.

Men det räcker inte för kommissionen, eftersom det går att gömma pengar på otaliga platser utanför Europa.

– Automatiskt informationsutbyte måste bli en global praxis, och EU gör allt det kan för att föra den här saken framåt, sade Semeta.