Svenskt public service-förslag läggs fram

Det har försenats, men nästa vecka kommer det – den svenska regeringens förslag på villkoren för public service-bolagen de kommande åren. Och det ser ut att resultera i ännu en utredning.

Senast i maj var det egentligen tänkt att den nya public service-propositionen skulle ha lagts fram. Men den kommer först nästa vecka, på onsdag. Vad förslaget innehåller vill dock kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth, Moderaterna, inte kommentera i förväg.
Men enligt Sveriges Radios Ekot kommer radio- och tv-avgiften se ut på samma sätt som i dag också den kommande avtalsperioden, alltså från den 1 januari 2014 och sex år framåt.

Överens om översyn

I förslaget ingår också att det ska göras en särskild utredning om hur avgiftsmodellen ska se ut framöver, det bekräftar Per Lodenius, centerpartiets talesperson i kulturfrågor, för TT.
– Det viktiga är att vi får en översyn av om det vi har i dag är det rätta sättet eller om det finns bättre. Därför vill vi ha en utredning, och det är alla partierna överens om.

Mobiler och plattor

En av de stora diskussionsfrågorna när det gäller avgiftsmodellen, som medverkat till att en förändring krävts, är den nya tekniken som gör det möjligt att titta på tv via mobil och surfplatta, något som formellt gör ägaren betalningspliktig. Men så länge det pågår en politisk diskussion om hur SVT, Utbildningsradion och Sveriges radio ska finansieras i framtiden kommer Radiotjänst inte att särskilt aktivt jaga surfplatte- eller mobilägare som inte betalar licensen.

– Hur det än blir i propositionen är min övertygelse att det inom en nära framtid behövs en förändring av avgiften, som säkerställer fortsatt oberoende för public service-bolagen. Vi tror ju att det i längden är rimligare att vi har ett system där i princip alla betalar en avgift, så slipper vi den här diskussionen om tekniska apparater, säger Ulf Nilsson (Folkpartiet), vice ordförande i Kulturutskottet.