Bild: Oikeutta elämälle

13 farmer filmades i smyg

Oikeutta eläimille publicerade i går smygtagna bilder från 13 finländska pälsfarmer. Bilderna, som visar vanvårdade och sjuka djur, är ett led i kampen för att få pälsnäringen förbjuden.

Bilderna, som också visades i A-studio, är grymma. På kampanjfilmen, som publiceras på Tarhauskielto.fi:s hemsida, visas djur som saknar extremiteter, djur med öppna variga sår, djur som ligger döda, delvisa uppätna och i sitt eget träck.


På en av filmerna visas hur en smygfilmad pälsdjursuppfödare från Pedersöre i Österbotten avlivar en räv med en elstöt.

Bilderna är i sin komprimerade form stötande. Enligt Oikeutta eläimille visar de att djuren mår dåligt, och att vanvården är regelmässig och fortlöpande.

De nya bilderna är tagna 2011 och 2012. Två farmer som fått påhälsning ägs av medlemmar i styrelsen för Finlands Pälsdjursuppfödares Förbund. En av dem är dessutom medlem i Jord- och skogsbruksministeriets arbetsgrupp för djurens välfärd.

Att bilderna publiceras just nu är ingen tillfällighet. I riksdagen pågår behandlingen av ett medborgarinitiativ om att förbjuda pälsdjursuppfödningen i Finland.

– Finland håller på att förvandlas till ett djurskyddets utvecklingsland, säger Kristo Muurimaa vid Oikeutta eläimille.

Enligt en gallup som Hbl gjorde i vintras finns det en majoritet i Riksdagen för att fortsätta med pälsdjursuppfödning som en laglig näring i Finland.

Finlands Pälsdjursuppfödares Förbund gick i går till hård attack mot att djurskyddsaktivister olagligt tar sig in på pälsfarmer. De smygfilmande fotograferna kan föra smittosamma djurskjukdomar från en farm till en annan.

Veterinär Heli Kallio vid Finlands pälsdjursuppfödares förbund säger att man inom näringen inte accepterar att sjuka eller skadade djur lämnas utan vård.

– Antalet djur på en pälsfarm är stort – det kan röra sig om tusentals eller rentav tiotusentals djur. Det är en självklarhet att det bland så många djur finns även sjuka individer. Det väsentliga är att alla sjuka djur får den vård de behöver. Djur som är för sjuka för att vårdas bör avlivas, säger Kallio i ett pressmeddelande.