Axplock ur Helsingforsdagens program

En titt i backspegeln och pigga blickar framåt. Helsingfors är som ett barn, knakar i fogarna och breder ut sig. Staden väsnas och den sover. I dag är det kalas och möjligt att på en dag vara med om dåtiden, nutiden och framtiden. Här är ett plock i det digra programmet!

1 STADSHUSET

Kl. 9.30–13.30 We Love Helsingfors verkstad: Barnens stad. I barnens stad tar stadsplaneringen en ny inriktning, när barnen samlas tillsammans med vuxna för att bygga sina drömmars stad av byggklossar, legobitar, modellera och pysselmaterial. We Love Helsingfors ordnar en verkstad på stadshuset där barnen får komma med idéer och bygga ett friluftsbad på Skatuddens tomt med ritningarna över Platta och Allas som inspirationskälla. På verkstaden byggs två olika bad: en sommar- och en vinterversion. Barnen får hjälp och handledning med friluftsbadet av stadsplanerare, tjänstemän, stadsfullmäktige, politiker, planerare från Platta och Allas samt av visionärer, arkitekter, konstnärer, aktiva stadsbor, studerande inom branschen och förstås barnens föräldrar.

2 STADINS KUNDE OCH FRILLA

På förmiddagen underhåller Stadin Slangi ry ("Stadislang rf") som traditionen påbjuder på Esplanadestraden. Programmets höjdpunkt är kungörandet av Stadins kunde och frilla samt årets idrottare från Helsingfors cirka kl. 12. Sedan fortsätter programmet på scenen fram till kvällen i musikens tecken med orkestern Sakilaiset, The Saints, låtar ur sångtävlingen på slang och annat.

3 DRUMSÖ RUNT

Klockan 17–19. Guidad tur på finska runt Drumsö med sjöbussen Hymy, om vädret tillåter även längre bort. Guider: fil.mag. Ville Elomaa och arkitekt Anu Mansikka. Avfärd och hemkomst: Märaholmskajen, bredvid Kabelfabriken.

Gratisbiljetter. 50 stycken biljetter delas ut på Virka Info (Sofiegatan 1), 20 stycken biljetter delas ut på Drumsösällskapets kontor, Kommerserådsvägen 18.

4 SLAKTHUSET

Klockan 15–21. Tiotals gatumusikanter uppträder och gatuköksdelikatesser serveras direkt från matbilar, kärror och stånd. Slakthusets trivsamma innergård lockar stadsborna att njuta av stadskultur. Verkstadsgatan 2.

5 HERTONÄS GÅRD

Klockan 12–18. Under Helsingforsdagen bjuds alla stadsbor in att bekanta sig med jordbruket i Helsingfors förr och i dag. Gårdens vackra museibyggnader och historiska odlingsmaskiner visas för allmänheten, och det är även möjligt att bekanta sig med modernt ekologiskt jordbruk under ledning av trädgårdsmästare Jan Liesaho som är specialiserad på ekologisk odling. Brobyggarvägen 12, parkeringsplats för bilar Johan Sederholms väg 5.

6 SPÅR AV DIG!

Rolig sysselsättning för hela familjen. Ta med dig asfaltkritor och rita en egen "stjärna" på Söderviks egen Hollywood Boulevard. Barnen kan även dekorera gården med kritor. Plats: restaurang Lämpö (Byggnad 8)

7 Biblioteket på cykel

Centrumbiblioteket tar ut sina samlingar och gör dem tillgängliga för stadens invånare. Bibliotekets personal ger sig ut som berättelse- och kunskapsnavigatörer, som cyklande uppslagsverk, på de gator och i de gränder där stadsborna rör sig mellan klockan 10 och 18.

Varje cykel har sitt eget tema och en gps-mottagare så att du kan följa deras position på nätet eller mobilt. Det finns också möjlighet att låna på cykelbiblioteken.

På Medborgartorget vid Musikhuset bjuds det på smakbitar från det nya biblioteket, underhållning och småsnacks kl. 12–15.

8 LIVET I BERGHÄLL

På publikens begäran framförs på nytt "En gång på Berghälls gator", som med hjälp av drama och musik återger glimtar ur vardagen i 50-talets händelserika Berghäll. Dramapromenadens manuskript bygger på Esko Hytönens dikter med Berghälltema och framförs på finska. Efter promenaden ordnas dans i parken vid Berghälls kyrka, i 50-talsanda. Promenaden börjar klockan 17. Startplats: Björnparken (korsningen av Femte linjen och Fleminggatan). Längd: cirka 2 timmar

9 BÄSTA FÅNGSTEN BELÖNAS

Kl. 18–20. Urban metetävling för hela familjen vid Brobergsstranden. Vem är årets Fiske-Emil? Ta gärna med eget metspö. Den bästa fångsten belönas!

Källa: http://www.helsinkiviikko.fi/sv