Åklagare: Man fick stryk på grund av västkommentar

På tisdagen behandlade tingsrätten i Esbo två våldsbrott där de misstänkta är aspirantmedlemmar i Hells Angels.

Det första fallet handlar om ett misstänkt dråpförsök i Helsingfors i november. En aspirantmedlem i gänget grälade med en man och försökte enligt åklagaren döda honom genom att hugga honom i låret med en kniv.

Mannen nekar till åtalet. Offret är tidigare medlem i hangaroundklubben Bad Machine 81 Finland 1 %.

I rätten sade offret att han var full och ramlade på kamstål. I ett bandat telefonsamtal som spelades upp i rätten sade han att den misstänkte knivhuggit honom.
I rättssalen avfärdade offret samtalet som fyllesnack.

Enligt det andra åtalet gjorde samma åtalade och en annan aspirantmedlem sig skyldiga till grov misshandel på en restaurang i Rovaniemi. Enligt åklagaren hade offret, en man, kommenterat den ena aspirantmedlemmens klubbväst vilket ledde till misshandeln. I förundersökningsmaterialet framgår att gängets regler slår fast att man inte gör det ostraffat.

Åklagaren kräver skärpta straff i fallet eftersom dådet begicks som medlem i en organiserad kriminell sammanslutning. Enligt åklagaren är det sannolikt att ingen på restaurangen ingrep i misshandeln på grund av Hells Angels-kopplingen.

Videobild från en övervakningskamera visar hur restaurangpersonalen ignorerar misshandeln. I slutet av filmsnutten bugar sig den ena misshandlaren för en ordningsvakt.

När det gäller fallet i Rovaniemi medger de åtalade misshandel men bestrider att den skulle ha varit grov. De säger också att fallet hade något med klubbvästar att göra.