Finland har aldrig varit någon hemmamarknad för SSH, men nu satsar företaget mera här igen. Tatu Ylönen är också tillbaka på vd-posten och företaget gör sig berett att växa och nyanställa.

SSH-chef efterlyser ansvar för datasäkerhet

Många stater är skickliga på att utveckla virusprogram för avlyssning.

– Någon borde göra något. Finland har en bra strategi med många vackra ord för datasäkerhet, men fullmakten att göra något och de konkreta åtgärderna saknas.

Orden är Tatu Ylönens. Han är vd på och grundare av datasäkerhetsföretaget SSH Communications. Enligt honom är det alldeles för lätt att ta sig in i datacentralerna både hos företag och hos myndigheter. Det finns tiotals sätt att via olika datorer komma in i en datacentral och följderna kan vara allt från att hela it-systemet slås ut till mindre eller större informationsläckor.

– Att sedan reparera skadan är ett mycket krävande jobb, säger Ylönen.

Helgens nyhet om hur den amerikanska underrättelsetjänsten NSA systematiskt övervakat kommunikationen via servrarna på ett flertal stora dataföretag överraskar inte Ylönen. Många stater har utvecklat sina så kallade cybervapen väldigt långt, omtalar han.

– Privatpersoner har svårt att skydda sig mot övervakning av e-post och samtal. Inom en liten grupp går det att kryptera kommunikationen, men på internet och allmänna telefonnät är det omöjligt, säger Ylönen.

Också industrispionage förekommer genom avlyssning och koll av trafiken på internet. Av hävd är teknisk och ekonomisk data av stort intresse för underrättelsetjänsterna, även om man efter terrorattacken den 11 september 2001 i allmänhet motiverat spionaget med kriget mot terrorism, menar Ylönen.

Oklara ansvar

SSH jobbar med datasäkerheten hos företag och Ylönen är bekymrad över att säkerhetsfrågorna inte får tillräckligt med uppmärksamhet när bolag och myndigheter lägger ut it-förvaltningen till tjänsteföretag.

– Bolagen tror att tjänsteföretagen ansvarar för säkerhetsfrågorna också, men så är det sällan. Och till syvende och sist är det ju det bolag som lagt ut verksamheten som blir lidande om säkerheten brister.

Som fiktiva exempel nämner Ylönen patientjournaler som läcker från ett sjukhusdistrikt, eller banktransaktioner som kapas eller görs omöjliga att genomföra vid en storbank.

Global marknad

Det här är problem som SSH erbjuder lösningar på. SSH står för Secure Shell och sedan företaget grundades 1995 har många versioner av säkerhetsapplikationen sett dagens ljus. Med den som företaget nu erbjuder marknaden ligger man minst ett år före konkurrenterna i utvecklingsarbetet, säger vd:n.

Enkelt uttryckt är det en produkt som hindrar fientliga datorer att någon som helst väg ta sig in företagens eller myndigheternas datacentraler.

– Våra största kunder finns ute i världen, i USA och Europa. Vi talar om en miljardmarknad där vi ska vara med och ta vår beskärda del, säger Ylönen.

Trots huvudkontoret i Sockenbacka i Helsingfors och noteringen på Helsingforsbörsen har SSH aldrig sett Finland som sin hemmamarknad. I fjol var USA som helhet företagets största marknad, följt av Europa.

SSH Communications har i år varit något av en börsraket. Även om kursen ännu ligger under 2 euro ligger den på sin högsta nivå på över fem år och på årsnivå är uppgången över 200 procent. Att kursen stigit ger både företaget och verksamheten bättre trovärdighet, anser Tatu Ylönen, som är bolagets överlägset största ägare med drygt 57 procent av aktierna.

– För ett och ett halvt år sedan ville jag köpa tillbaka alla aktierna och avnotera SSH, det hade varit lättare att skaffa kapital hos placeringsbolag. Att vara börsnoterat har sina negativa sidor till exempel då det gäller informationsplikten. Vi måste gå ut i börsmeddelanden med sådant som våra konkurrenter kan hålla hemligt.

Forskningen här

Att placerarna nu fått upp ögonen för SSH tillskriver Ylönen delvis affären där konkurrenten Stonesoft köptes upp av amerikanska Mc­Afee. Men samtidigt har Ylönens bolag också gjort bra ifrån sig. Årets första kvartal var det femte vinstbringande i rad, försäljningen har ökat närmare 50 procent och nyanställningarna är många.

– Vi har kvar all vår forskning och utveckling i Finland och vi behöver yrkeskunnigt folk och ser fram emot att nyanställa. Men spelet är ibland smutsigt, en konkurrent som etablerade sig här försökte för ett tag sedan locka över alla våra anställda. Ingen flyttade.

Nu tänker SSH satsa mera på Finland och affärer här, utan att för den skull tappa fokus på världen. Ylönen ser ingen nackdel med att vara en liten aktör, bara man kan sin sak inom sin speciella nisch. Inte heller ruvar han på säljplaner.

– Jag vill fortsätta att utveckla firman åtminstone tre till fem år till. Världen är full av möjligheter.

Läs mer om avlyssningshärvan i USA

i Världen, sidan 14.

Hemma igen. Finland har aldrig varit någon hemmamarknad för SSH, men nu satsar företaget mera här igen. Tatu Ylönen är också tillbaka på vd-posten och företaget gör sig berett att växa och nyanställa.