Foto: Colourbox

Hungriga barn omgivna av ruttnande blöjor

Ett hungrigt barn som tvingats ty sig till djurfoder. Ett barn som haft löss i åratal. En bostad som svämmar över av avföring. Det är några syner som mött socialarbetare inom barnskyddet i dagens Finland.

De fem socialarbetarna som FNB talat med säger att sådana här fall ändå är ovanliga. Alla fem uppträder anonymt för att inte skada klienternas förtroende för barnskyddet.

Den andra ytterligheten utgörs av barn som mår dåligt därför att de har det alltför bra. De tål inte motgångar eller begränsande regler. En del bor i flotta slott men mår dåligt trots det.

– Det är inte inkomstnivån eller ställningen på arbetsmarknaden som bestämmer om man är en bra eller dålig förälder. Det kan vara svårare för barn att leva i en kulissfamilj där man smuttar på cognac från morgon till kväll än i en klassisk missbrukarfamilj. Barn i sådana familjer talar åtminstone om vems pappa som blev upplockad av polisen den här helgen, säger en av socialarbetarna.

I de fattiga familjerna kan klientskapet hos barnskyddet gå i arv. Det finns andra eller tredje generationens barnskyddskunder.

– I de här familjerna är det helt normalt att man har en egen socialarbetare man delar vardagens sorger och glädjeämnen med, vinkar åt på gatan och bjuder in till skolavslutningen.

De flesta som vänder sig till barnskyddet är ändå helt vanliga familjer. Utmattade sådana, som behöver hjälp med vardagen. Eller föräldrar som står handfallna när deras barn agerar på ett självdestruktivt sätt.

Rem och spö

Den mesta av misshandeln som uppdagas av barnskyddet är psykologisk: föräldrarna sköter inte om barnets skolgång, kläder eller mat, talar kallt till barnet, bryr sig inte om. Socialarbetarna säger att merparten av den fysiska misshandeln också är lindrig; småbarn blir luggade eller får lätta daskar.

– Men det finns också fall med grov misshandel som pågått i åratal. Barn som blivit slagna med spö och rem.

De flesta av dessa fall avslöjas i familjer som redan är klienter hos barnskyddet på grund av till exempel problem med skolan. Socialarbetaren har misstänkt något mera men inte kunnat sätta fingret på vad.

– Och en gång dyker barnet sedan upp med ett större blåmärke och härvan börjar nystas upp.

Statistiken visar att allt fler familjer tyr sig till barnskyddet. På Centralförbundet för barnskydd och branschfacket Talentia bedömer man att det finns alltför många barn per en socialarbetare.  FNB