EPA/Jason Alden. USA:s centralbankschef Ben Bernanke väntas snart meddela när banken tänker minska sina massiva stimulansåtgärder.

USA:s ekonomi är på väg i rätt riktning

USA:s ekonomiska återhämtning verkar vara på rätt väg. Nu väntas den amerikanska centralbanken (FED) meddela om några veckor när den minskar eller slutar stimulera ekonomin via massiva köp av räntepapper. Bankens balansräkning håller på att bli oroväckande stor.

USA:s centralbank (FED) har valt en mycket expansiv stimulanspolitik, under de senaste åren. Styrräntan har egentligen varit så låg den kan vara, 0 till 0,25 procent.

Centralbanken har dessutom varje månad sett till att det har kommit en hel mängd färska pengar i omlopp via stora köp av olika typer av räntepapper.
Stödköpen har uppgått till 85 miljarder dollar i månaden. 

FED-chefen Ben Bernanke har sagt att om han kan vara säker på att sysselsättningen blir stabilare och bättre då kan centralbanken avstå eller skära ned stödköpen. 

Det finns en oro i USA för de negativa effekterna de stora stödköpen kan ha. En av dem som varnar för effekterna är Charles I. Posson, högsta chefen för den amerikanska centralbanken i Philadephia.
Han besökte Sverige för några veckor sedan. Enligt Svenska Dagbladet säger Posson att centralbankens balansräkning, värdet på alla bankens tillgångar, har blivit oroväckande stor.  Bankens balansräkning är nu 3,3 triljoner dollar. 

Posson varnar för att FED inte får bli rädd för att misshaga finansmarknaden. Enligt honom är det en trovärdighetsfråga. Eftersom centralbanken har sagt att stimulansen skall minska när ekonomin börja gå bättre, bör banken hålla sig till den planen.

De färskaste sysselsättningssiffrorna som presenterades i fredags visar att sysselsättningen har stärkts. Siffrorna var bättre än väntat.

175.000 nya jobb hade skapats i maj. Arbetslösheten gick visserligen upp en aning från 7,5 till 7,6 procent.
Men enligt Financial Times visar sysselsättningssiffrorna också att flera personer kommit ut på arbetsmarknaden, utbudet på arbetskraft är större.