Foto: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / JONATHAN NACKSTRAND

Kommentar: Farväl Madeleine

Inte oväntat var den folkfest som präglade kronprinsessan Victorias bröllop för tre år sedan lamare när det var lillasysters, prinsessan Madeleines tur. Madeleines popularitet är lägre än Victorias och hon har inte vinnlagt sig om att bli omtyckt av folket.

Men prinsessan Madeleine fick ett vackert och otvunget bröllop, vilket förmodligen var vad hon önskade sig. Därtill fick hon gifta sig med miljoner tv-tittare som vittnen vilket hon och den nyblivne maken Chris O’Neill inte ursprungligen hade tänkt sig.

Det krävdes övertalning och massiva protester från besvikna svenskar, det vill säga de skattebetalare som betalar prinsessans apanage, för att Madeleine skulle begripa att en kunglighet inte gifter sig i det tysta. Om kungligheter inte syns är det ingen vits med att ha dem.

Nu drar prinsessan Madeleine och Christopher O’Neill till New York och lär bli sällsynta gäster i Sverige. Madeleine fortsätter jobba i mammas firma, World Childhood Foundation och herr O’Neill fortsätter med sina affärer om vilka han inte vill yppa ett knyst.

Madeleine tänker sig förmodligen samma undanskymda position som hennes fastrar, prinsessorna Margaretha och Birgitta, hade efter sina bröllop. Prinsessorna Desirée och Christina stannade i Sverige och har representerat flitigare.

Men fastrarna avstod från titeln Hennes kungliga höghet när de drog sig tillbaka. Norges Märtha Louise gjorde sammalunda.

Madeleine, känd som viljestark, kommer fortsättningsvis att vara prinsessa och Hennes kungliga höghet, fastän hon lever i exil. Ifall apanaget utbetalas trots att hon själv förblir osynlig lär hennes popularitet snarare minska än öka.