Andra vice ordförande Sari Moisanen, första vice ordförande Aino-kaisa Pekonen, tredje vice ordförande Kalle Hytönen, partisekreterare Marko Varajärvi och ordförande Paavo Arhinmäki. Foto: STR / LEHTIKUVA / Jukka Töyli

Vänstern blev tydligare grön

Manifestet Rödgrön framtid redigerades och omfattades av Vänsterförbundets partikongress. Vänstern är tydligare definierat grön. I manifestet förordas också basinkomst och lokal användardemokrati.

Tammerfors

Ännu under lördagskvällens politiska debatt förekom kritik mot en alltför miljöpolitisk tyngd, med varningar för att industrin och jobben tappas bort och flyttar till Kina.

Men söndagen på Vänsterförbundets partikongress var definierat rödgrön. Talande var att det blev en stram omröstning kring huruvida manifestet skulle förorda mer vegetariskt orienterad kost eller om de orden skulle strykas. Grönsakerna vann.

– Nu har vi definierat vilket samhälle partiet står för. Det är ganska nytt. Om jag var en person i färd med att välja parti och som undrar vilken slags värld vi eftersträvar, så är det här. Det definierar också vilka frågor partiet ska eftersträva i regeringssamarbete framöver, säger Jouko Kajanoja som lett arbetsgruppen för pappret Rödgrön framtid.

Ett tecken på paradigmskifte är också att manifestet riktar förhoppningar till fackrörelsen i en grönare anda.

– Jag skulle helst se samarbete med sådana fackorganisationer som förstår tillväxtens begränsningar, säger delegaten Anu Suoranta.

Manifestet förordar en basinkomst för alla. Övriga linjedragningar är bland annat gratis kollektivtrafik i städerna. Dessutom gjordes en kläm om att Finland skulle fortsätta stå utanför militära allianser.

Burop kring pälsnäringen

Känslorna svallade då motioner om pälsnäringen behandlades. Partiet har på förra partikongressen ställt sig emot pälsnäringen, vilket fått blodet att svalla i österbottniska lokalavdelningar och fem motioner att droppa in. Kongressen beslöt ändå hålla fast vid sin tidigare linje.