Foto: Ksf-arkiv / Cata Portin

Torvalds vill fortsätta

Nils Torvalds är beredd att fortsätta i EU-parlamentet. Marcus Rantala och Björn Månsson har inte ännu bestämt sig.

Nils Torvalds kom med ett väntat besked på SFP:s partidagen i Borgå: Han är beredd att kandidera i EU-valet i maj nästa år. Det innebär att SFP nu har tre namn att skylta med i valkampanjen.

Torvalds, 67, tog över Carl Haglunds plats i EU-parlamentet då Haglund valdes till partiordförande för ett år sedan.

– Att få bli SFP:s Europaparlamentariker är ingen självklarhet. Det är vårt mandat, inte någon enskild medlems. Men arbetet i parlamentet har varit oerhört inspirerande och jag vill gärna fortsätta, säger  Torvalds.

Tidigare har partiets vice ordförande Päivi Storgård och riksdagsledamoten Christina Gestrin tillkännagivit att de är beredda att kandidera. Torvalds sade på partidagen att han räknar med att statssekreterare Marcus Rantala också ställer upp.

Rantala säger ändå att han inte har bestämt sig. Han avvaktar med ett beslut, troligen över sommaren.

Inte heller Svenska riksdagsgruppens generalsekreterare Björn Månsson är säker på att han kommer att ställa upp. Han meddelade på partidagen att han är intresserad av en kandidatur, men att han fattar det slutliga beslutet i höst. Månsson fick bara 700 röster färre än Torvalds i det förra valet.

De finländska partierna får ställa upp 20 kandidater i EU-valet. Finland har 13 mandat i Europaparlamentet. SFP lyckades vinna det sista mandatet i valet 2009.

SFP väntas inte ingå valförbund. Det är ändå inte uteslutet att SFP söker draghjälp hos något annat parti, sannolikt då Centern.