Foto: Lehtikuva / Jussi Nukari

Olli Rehn öppnade SFP:s valkampanj

EU-valet om ett år blir ett test för unionen. Det säger kommissionens vice ordförande Olli Rehn. Valet blir också en prövning för SFP som försöker förnya sitt mandat.

BORGÅ  – Krisen har avslöjat brister i EU:s konstruktion och väljarnas förtroende har fått sig en törn, sade Olli Rehn när han sparkade i gång Svenska folkpartiets EU-valkampanj på ett seminarium i Borgå på fredagskvällen.

Enligt Rehn har de komplexa problem som förtroendekrisen bottnar i krävt komplexa lösningar.

– Bristen på en mirakelmedicin har skapat utrymme för populistiska förenklingar som inte presenterar några trovärdiga alternativ. Men så vitt jag vet har ingen i världshistorien kunnat åtgärda brister med att ge upp eller blint kritisera utan att presentera alternativ.

Rehn betonar att EU inte är en perfekt konstruktion.

– Men det betyder inte att den grundläggande idén skulle vara värdelös. Tvärtom, den är viktigare än någonsin.

Enligt Rehn är Europas ekonomi fortfarande i ett kritiskt läge, även om det värsta tycks vara över.

– Vi ligger inte längre på intensiven, men vi behöver fortfarande medicinering och vård.

SFP:s EU-parlamentariker Nils Torvalds säger att EU och euron lider av gjutfel, men anser att gjutfelen före EU:s tid var större än den offentliga diskussionen kommer ihåg.

SFP:s målsättning är att förnya sitt mandat i EU-parlamentet. Partiets valprogram ska stå klart före årsskiftet. Valbudgeten är inte fastslagen men lär röra sig mellan 300 000 och 400 000 euro.

SFP:s partidag invigs i Borgå på lördag och avslutas på söndag.