I tunga tider behöver vi ha något som är trevligt och ljust, säger Daniel Nyhlén, expert på svenska kungahuset, här med hunden Lippy. Foto: Matts Lindqvist

"Sätt Chris O’Neill i prinsskola"

När prinsessan Madeleine i dag säger ja i kyrkan gör hon det till en man som är lik henne själv.

Det säger Daniel Nyhlén, expert på svenska kungahuset. Men han råder hovet att skicka Chris O’Neill till en "prinsskola".

Vägen fram till altaret har varit allt annat spikrak för prinsessan Madeleine. Svarta rubriker har följt henne vad hon än har gjort.

Som yngre fick hon smeknamnet party-prinsessa för sina vilda fester kring Stureplan i Stockholm och hon har bland annat en bruten förlovning bakom sig efter att den tilltänkte prinsessgemålen Jonas Bergström vänsterprasslat.

Men nu har prinsessan hittat sin drömprins. Det tror i alla fall Daniel Nyhlén, som följt det svenska kungahuset som journalist i flera år och som nyss gav ut boken Prinsessan Madeleine.

– Man får ju hoppas det efter att hon haft sådan olycka i sina tidigare relationer. Om man tittar i backspegeln så har det inte varit en dans på rosor för Madeleine, säger Daniel Nyhlén med hänvisning till hur det gick med Jonas Bergström.

Hur stark är relationen mellan prinsessan och Chris O’Neill?

– Jag tror den är stark. Hon har hittat en man som är lik henne på många sätt. Man kan jämföra med kronprinsessan Victoria, som är väldigt folklig av sig. Hon är en jordnära person, hon pratar som svenskar gör mest och hon hittade en kille i dåvarande Daniel Westling, en man av folket

– Madeleine däremot är väldigt olik sin syster. När man pratar med Madeleine så hörs det ganska tydligt att hon är från den högre societeten och att hon är från Östermalm. Hon har hittat en jämlike i Chris. Han kommer från societeten på Manhattan och överklassen där.

O’Neill har mycket att lära

Brudgummen, Christopher O’Neill, är ändå ett oskrivet blad för det svenska folket. De som känner honom säger att han är sällskaplig och har charm och humor. Men det hemlighetsmakeri som omger hans affärer (se artikel intill) ger en del negativ publicitet.

Har det betydelse för hans popularitet?

– Ja, det har det. Det blir ju lite patetiskt när hans företag inte svarar i telefon när journalister ringer, utan hänvisas till informationschefen Bertil Ternert på hovet. Jag tycker att nu när han (O’Neill) blir så här offentlig, i alla fall i Europa, så har han allt att vinna på att visa sina kort.

Vad annat bör Chris O’Neill tänka på för att vinna svenskarnas hjärtan?

– Han bör tänka lite grann på hur han uppträder jämte den svenska prinsessan.

Som exempel tar Daniel Nyhlén den beryktade bilden på O´Neill där han visar finger åt ett antal fotografer som han tyckte var för närgångna, en bild som spreds över hela världen.

– Det var anmärkningsvärt att han inte förstod bättre efter ett och ett halvt år med en svensk prinsessa. Jag tror att han lärt sig efter det, men han behöver jobba en hel del på sin charm.

Chris O´Neill kan trösta sig med att också Daniel Westling hade problem med hur han skulle bete sig i början. Men han sattes i den så kallade prinsskolan och lärde sig.

– Om jag skulle ge hovet ett råd så är det att sätta Chris i någon form av kunglig vett och etikett-skola. Men det är inte så säkert att de gör det, att de tycker att han behöver det.

Hur är hans relation till kungen?

– Den är ju inte i närheten av kungens relation med Jonas Bergström. De var dunderpolare med stort d. De höll på samma fotbollslag och man såg ofta att de stod tillsammans på fotbollsmatcher och rallytävlingar. De var tajta. Jag tror att kungen också gillar Chris, men det är nog en relation på tillväxt.

Klänningen italiensk

Dagens bröllop är lite av en spegel av hur prinsessan Madeleine fungerar. Madeleine är skygg och obekväm i offentliga sammanhang i motsats till sin storasyster. Därför ville hon till exempel inte ens att bröllopet skulle sändas i tv. Men där fick prinsessan ge sig.

– En av anledningarna till att vi nu får ta del av bröllopet är att hovet har insett att Madeleine varken får eller kan fjärma sig från medborgarna. För Madeleine är bröllopet ett sätt att vinna tillbaka lite poäng, hon måste bjuda på sig lite.

Daniel Nyhlén jämför med Victorias bröllop, där tv-tittarna fick vara med ända tills festen var över.

– Kronprinsessan var ju enormt mån om att svenska folket skulle få vara med från början till slutet.

Också på ett annat sätt skiljer sig Madeleine från sin syster, i valet av bröllopsklänning. Victoria valde svensk design.

– Vad gör Madeleine? Jo, men det är klart att hon ska ha en Valentino. Och det är ju inte så att hon går och köper en Valentino-klänning, hon låter stjärndesignern specialsy den. Och inte nog med det. Nu ska ju självaste Valentino också sitta i kyrkan som hedersgäst, säger Daniel Nyhlén med road min.

– Det säger lite grann om hur Madeleine fungerar. Hon är ju en Gucci-tjej och då tycker hon att hon ska få ha en Valentino. Kritiker kan ju hävda att hon borde ha valt en svensk designer för att marknadsföra Sverige, men det bryr hon sig inte om. Hon har ju alltid kunnat göra som hon vill. Hon är lillasyster och hon är den av barnen som är mest bortskämd.

Så hur blir det, lever de lyckliga i alla sina dar?

– På den frågan måste jag väl svara ett rungande ja, säger Daniel Nyhlén.