Bland annat Apple anklagas bistå amerikanska underrättelseagenter. Bolaget nekar bestämt. Lehtikuva/AFP Photo/Timothy A. Clary

"IT-jättar hjälper amerikanska spioner"

Amerikanska underrättelseagenter har direkt tillgång till uppgifterna i servrar som tillhör nio IT-jättar. Washington Post skriver att uppgiftshämtandet ur servrarna ingår i ett sex år gammalt, hemligt program för övervakning.

Apple, Facebook, Google och Microsoft hör till de utpekade IT-företagen. Även Yahoo, AOL, Paltalk, Skype och Youtube ska ha släppt in agenter i sina servrar.

Tidningens uppgifter kommer dagen efter The Guardians rapport om att miljontals människor i USA får sina telefonsamtal övervakade enligt ett hemligt beslut i en specialdomstol för säkerhetsärenden, Fisa.

Enligt Washington Post får den nationella säkerhetstjänsten NSA och den federala polisen FBI tillgång till uppgifter från servrarna enligt ett topphemligt program som heter Prism. Agenter från säkerhetsmyndigheterna kan hämta ljudupptagningar, filmer, fotografier, epost och inloggningsuppgifter, skriver tidningen.

Företagen förnekar
Såväl Apple, Google som Facebook och flera andra av IT-jättarna förnekar ändå att de låter agenter hämta uppgifter direkt från servrarna.

– Google tar väl hand om sina användares säkerhet, säger företaget i en kommentar.
– Vi följer lagen när vi överlämnar användardata till staten, och vi prövar noggrant varje begäran om sådant.

Apple säger att företaget aldrig har hört talas om programmet Prism.

– Vi låter aldrig statliga myndigheter ha direkt tillgång till våra servrar, säger Apple.

Microsoft kommenterar att det aldrig frivilligt har deltagit i något statligt insamlingsprogram av data. Företaget lyder endast direkt order om att lämna ut uppgifter från preciserade konton eller om utpekade individer, säger bolaget i ett uttalande.

Obamas största källa
Programmet Prism startades 2007, skriver Washington Post. Det har vuxit "exponentiellt" sedan dess och det är i dag den största bidragsgivaren till president Barack Obamas dagliga genomgångar av topphemligt underrättelsematerial.

Presidenthögkvarteret Vita huset förnekar i ett uttalande att det tillåter att medborgare i USA, eller människor som bor där, utsätts för spioneri.

Läckorna från specialdomstolen Fisa, som är tillståndsmyndighet för USA:s underrättelseverksamhet, är ett hot mot landets säkerhet, kommenterar den nationella underrättelsechefen James Clapper.

Samtidigt hävdar han att det är mängder av felaktigheter i uppgifterna från Washington Post och The Guardian.

Clapper hävdar att verksamheten enbart riktar sig mot människor utanför USA.

En anställd inom USA:s säkerhetstjänst säger att övervakningen har lämnat viktiga bidrag till underrättelseverksamheten.