Över tre miljoner syriska barn behöver nödhjälp. Livet i det krigsdrabbade landet är hårt för alla barn. Foto: EPA/JAMAL NASRALLAH

Tusentals flyr Syrien varje dag

Siffrorna är överväldigande: antalet flyktingar inom Syrien är lika stort som Finlands hela befolkning. Men hjälporganisationerna kämpar för klara av att möta behoven och få in pengar.

Striderna rasar allt hårdare på olika håll i Syrien och massflykten från landet fortsätter. Uppskattningsvis 8 000 människor försöker varje dag ta sig i trygghet utanför landets gränser och antalet som flytt har redan stigit över en och en halv miljon.

Aaro Rytkönen på Kyrkans utlandshjälp sätter in siffrorna i ett sammanhang:

– Ett helt Björneborg av människor har dött. Motsvarande hela huvudstadsregionens befolkning har flytt utanför landets gränser. Inom landet har lika många som hela Finlands befolkning tvingats fly från sina hem. Och allt det här sker 100 kilometer från EU:s gräns.

Det är grannländerna Libanon, Jordanien, Irak och Turkiet som har fått bära den tyngsta bördan – och deras kapacitet att ta emot människor och ta hand om den är redan nådd.

– Grundinfrastrukturen finns på lägren: mat, vatten, tält och filtar men läget blir ändå allt mer kaotiskt där, säger Kyrkans utlandshjälps direktor Antti Pentikäinen.

– Många av de unga männen på flyktinglägren sade att det värsta är frustrationen, att de ingenting har att göra utan bara sitter dagarna långa i många månader, berättar fotografen Meeri Koutaniemi som nyligen besökt lägren.

Rytkönen konstaterar att den humanitära katastrofen har fått en undanskymd roll – det mesta av intresset fokuseras på stormakternas agerande.

Svårt få in pengar

För hjälporganisationerna och FN är det inte bara mängden av människor som är en utmaning, utan också att väcka hjälpbehovet. På Kyrkans utlandshjälp säger att organisationen har fått in 40 000 euro totalt i donationer medan andra storkriser som Haiti eller tsunamin 2004 fick folk att öppna plånböckerna mycket aktivare.

– Finansieringen är ett stort problem. Vi arbetar ändå på samma sätt och använder samma personalresurser på den här krisen. Vi tar pengarna från katastroffonden, säger Pentikäinen.

Han säger att han har svårt att förstå att syriernas nöd inte har fått folk att reagera.

– Jag tror att det beror på att situationen är så låst. Människor tror att de inte kan göra något för att hjälpa.

På Finland Röda Kors har insamlingen för Syrien i år inbringat 20 000 euro fram till slutet av maj.

De senaste siffrorna från OCHA, FN:s koordineringsorgan för den humanitära hjälpen, visar att man fått in 51 procent av de pengar som skulle behövs för katastrofen i Syrien. Hjälpappellen som gått ut är på 2 miljarder dollar (över 1,5 miljarder euro).

"De civila bär bördan"

Det humanitära läget i Syrien är ytterst bekymrade säger Krista Brandt, som är koordinator för det internationella biståndet på Finlands Röda Kors.

– Det är de civila som får bära den tyngsta bördan för striderna. Vi har vädjat till de stridande parterna att skydda de civila och att släppa fram den humanitära hjälpen, men det är svårt.

För biståndsorganisationerna – de av dem som alls har möjlighet att jobba inom Syrien – är det svårt att nå fram genom striderna och frontlinjerna som hela tiden flyttar på sig.