– Det är härligt att få tala svenska, säger Susanna Antolainen som inte heller har något emot att tala finska. Hon har gått på Arbis vävkurs hela vintern. Foto: Karl Vilhjálmsson

Dragkamp om Arbis i Esbo och Helsingfors

Helsingfors vill att de svenska arbetarinstituten i regionen slås samman medan Esbo vill att svenska arbis skall lyda under enheten Svenska rum. Samtidigt finns det krafter som vill att svenska Arbis och työväenopisto i Helsingfors går samman.

I Arbis vävsal på Dagmarsgatan tänker man inte på det politiska spelet. Här vävs mattor.

– Arbis är bra som det är. Här finns ett koncentrat av finlandssvenskt och rikssvenskt och det är härligt att få tala svenska, säger Susanna Antolainen vid vävstolen. Timläraren Margareta Hästö påpekar att många språkbadar på Arbis.

– I vävsalen har de dubbelt nöje, de lär sig väva och tala svenska.

Samtidigt sitter Arbis rektor Gunborg Gayer några trappor upp och utreder förutsättningarna för ett arbetarinstitut, Samarbis, som är gemensamt för Helsingfors, Esbo, Grankulla och Vanda. Uppdraget har hon fått av de biträdande stadsdirektörerna för kultur och utbildning i regionen.

– Det skulle vara förnuftigt att samarbeta över kommungränserna. Vi har inget emot samarbete men vi klarar oss också själva. Det är inte vi som behöver andra, säger Gayer och hänvisar till att Esbo arbis har cirka 6 000 timmar jämfört med att Arbis i Helsingfors har cirka 23 000 timmar.

Biträdande stadsdirektör Ritva Viljanen i Helsingfors hoppas att Samarbis blir verklighet och att förslaget blir klart i vår.

– Det är inte bara fråga om arbetarinstitutet, det handlar om att den finlandssvenska kulturen skulle få ett eget rum. Genom att sammanföra regionens svenska arbetarinstitut får vi ett bättre och större svenskt arbis. Men det är inte meningen att koncentrera allt till Helsingfors utan institutet skulle verka på alla orter.

Samtidigt finns hotet om att Arbis i Helsingfors borde gå ihop med finska työväenopisto.

– Vi har bett om en utredning om vad nyttan skulle vara. Slår man ihop den finska och svenska förvaltningen skulle synergifördelarna vara ganska goda och lokalerna kunde användas mångsidigare, säger fjolårets ordförande för revisionsnämnden Hannele Luukkainen (Saml).

Ordföranden för direktionen vid svenska Arbis, Nils Torvalds (SFP) köper inte förslaget.

– Saken är utredd. Det finns ingen synergi mellan ett svenskt och finskt arbis. Det är tredje gången revisionsnämnden tar upp frågan. Det är alltid samma förslag men direktionen har svarat och därmed tror jag frågan är utagerad.

Han ser mera synergi i ett gemensamt svenskt arbis i regionen. Redan nu pågår ett samarbete med Vanda, och av eleverna i Helsingfors Arbis kommer cirka 17 procent från Esbo.

– Samarbis i regionen kunde byggas utifrån de resurser som finns och det kunde vara kostnadseffektivt. Det är klart att ett gemensamt arbis skulle vara en ganska bra grej, säger Torvalds.

Esbo av annan åsikt

Men i Esbo är tongångarna andra. Staden håller just nu på att omorganisera hela bildningssektorn. Ett förslag har godkänts i stadsstyrelsen som går ut på att det finska arbetarinstitutet blir en del av samkommunen Omnia. I samma veva avknoppas svenska arbis i Esbo och börjar lyda under enheten Svenska rum.

Det här förslaget behandlas i fullmäktige på måndag. Stadsstyrelsen var inte enhällig. De gröna och SDP satte sig på bakhasorna och gick emot förslaget som godkändes med rösterna 10–4. De grönas motiv var bland annat att svenska arbis i Esbo gärna samarbetar med Esbo finska arbis.

Men SFP i Esbo vill att det svenska arbetarinstitutet i Esbo blir en del av enheten Svenska rum.

– I det här skedet finns det inget intresse i Esbo för att svenska arbis skulle höra till ett större regionalt arbis. Vi har i åratal diskuterat möjligheten att svenska arbis skall bli en del av svenska dagvårds- och utbildningsnämnden. Nu när det blev aktuellt med en omorganisering som helhet nådde vi äntligen fram, säger SFP-gruppens ordförande Stig Kank­konen.

Bildningsdirektör Sampo Suihko i Esbo uttalar sig försiktigt.

– Vår prioritet just nu är att svenska arbis blir en del av Svenska rum om finska arbetarinstitutet blir en del av Omnia. Men det är en stor process som bland annat beror på vad ministeriet säger. Det kan komma nya fakta som gör att vi måste tänka om, säger Suihko.