Gulnara Karimova. Foto: EPA/SERGEI ILNITSKY

Telia Sonera sponsrar Karimovas "välgörenhet"

Telia Sonera sponsrar evenemang som leds av Uzbekistans största välgörenhetsorganisation. Den anklagas för att gynna diktatorns dotter på fattiga uzbekers bekostnad.

Telia Soneras vd Per-Arne Blomquist sade nyligen i SVT:s Uppdrag granskning att "vi har varit med och sponsrat den här Fund Forum, absolut". Han sade sig också veta att ordföranden är Gulnara Karimova, dotter till diktatorn Islam Karimov.

Karimova ville enligt läckta dokument från i fjol att Telia Sonera skulle sponsra hennes välgörenhetsorganisationer – enligt samstämmiga uppgifter en vanlig metod för mutor i landet.

Officiellt är FF en "frivillig, oberoende förening" som stöder "inhemsk forskning, kultur, utbildning och sport" och organiserar stora välgörenhetsevenemang.

Påstådd utsugning

Men det finns en annan bild.

Pulatjan Ahunov, uzbekisk oppositionspolitiker, tvivlar på att sponsorpengar går till hjälpverksamhet.

– I stället skickar Karimova sina torpeder som säger till lokala myndigheter att "den här dagen ska vi organisera en aktivitet och ni ska täcka alla utgifter". De tvingas pressa lokala företag på pengar och Karimova tar pengar hon fått från sponsring och sätter på ett konto.

Radio Free Europe/Radio Liberty har rapporterat hur FF-tillställningar medfört att lokala myndigheter inte kunnat betala pensioner och bidrag.

Flera bedömare ser FF som en källa till intäkter och pr för Karimova i hennes ambition att efterträda sin far som president.

– Fund Forum har monopol på att arrangera festivaler och ingen sångare eller skådespelare tillåts att arbeta för någon annan, säger Vjatjeslav Achunov, konstnär och regimkritiker som bekräftar utsugning av lokala företag.

Standardpartner

Centralasienexperten Marek Matusiak anser att kritiken mot FF är trovärdig. Han tror att Telia Soneras band till FF är typiska för att dörrar ska kunna öppnas.

– Det är förmodligen standard att ha Fund Forum som samtalspartner om man ska göra affärer i Uzbekistan.

Telia Sonera kommenterar inte kritiken mot FF och säger inte hur stor sponsringen är, annat än att 4 miljoner euro gick till välgörenhet i forna Sovjetstater i fjol.

"Beslut om sponsring fattas lokalt, och är något som utvärderas löpande på alla våra marknader. I det ingår att hålla koll på att pengarna går till det de är avsedda för. På tillväxtmarknader har sponsring och välgörenhet en större betydelse än på mogna marknader. Våra lokala bolag är ofta en av de största privata arbetsgivarna på sina respektive marknader, och förväntas bidra", skriver Telia Soneras presschef Salomon Bekele.