Demonstranter byggde en barrikad i Istanbul natten till i dag. Foto: EPA/AHMET SIK

Erdogan: Terrorister bland demonstranterna

Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan sade i dag att medlemmar i terroristorganisationer har deltagit i demonstrationerna i Turkiet de senaste dagarna. Han uppgav inte vilken organisation han avsåg men sade att flera utlänningar har gripits.

Erdogan försäkrade att regeringen står fast vid byggplanerna på den plats vid Taksimtorget där det hittills funnits en park.

Erdogan väntades återvända till Turkiet på torsdagen efter ett besök i Nordafrika. Protesterna, där man bland annat krävt Erdogans avgång, fortsatte samtidigt för sjunde dagen.

I onsdags drabbade demonstranter samman med anhängare av regeringspartiet AKP för första gången.

I hamnstaden Rize vid Svarta havet attackerades en grupp med 25 unga demonstranter av flera hundra människor, rapporterade turkiska CNN på torsdagen.

Polisen sköt med tårgas för att skingra AKP-anhängarna som omringat en byggnad där en del av de unga demonstranterna tagit skydd. Några av demonstranterna fördes senare till sjukhus för vård.

På onsdagskvällen använde polisen också tårgas och vattenkanoner mot demonstranter på Kizilaytorget i centrum av huvudstaden Ankara. I Istanbul var läget däremot lugnare för första gången sedan oroligheterna började i fredags.