Foto: Karl Vilhjálmsson

Jättevåg ska locka ryska turister till Pyttis

I bästa fall passerar över 30 000 bilar dagligen. Tanken är att surfcentret Sirius i Pyttis ska stoppa de ryska turisterna på väg från gränsen till huvudstaden.

Halvvägs mellan Lovisa och Kotka, alldeles intill den nya motorvägen, reser sig ett jättelikt bygge. I en nio meter hög glastunnel kan besökarna testa att hoppa fallskärm. I hallen bredvid gäller det att hållas stående på ett surfbräde när en jättevåg sköljer in över en vadderad sluttning.

– Det här är Finlands första inomhussurfvåg om man inte räknar med de två vågmaskiner som byggts på kryssningsfartyg i Åbo, säger Marie Skavø-Sinisalo, försäljnings- och marknadsföringschef på Sirius Sport Resort.

Hon ser redan de potentiella kunderna stå i kö utanför.

– Nästan två miljoner ryska bilar kör förbi här varje år. Tänk dig att från bilen se hur någon flyger i en upplyst tunnel. Man kan inte missa det här stället.

Men det är inte bara de ryska turisterna som ska hitta till Sirius. Efterfrågan bland grupper som firar svensexor eller födelsedagar har redan varit stor.

För att inte tala om surfare, snowboardare och skejtare som gärna vill finslipa sin teknik med vågmaskinen.

– Vågen är till för alla. Vem som helst kan lära sig surfa i den, säger Skavø-Sinisalo.

Idén från Kalifornien
Vi tar på oss hjälmar och skyddsvästar och traskar runt på byggarbetsplatsen. Centret ska öppna om en dryg månad och aktiviteten är febril. Det borras, målas och svetsas i varje hörn.

Vågmaskinerna byggs av företaget Wave Lochs egna byggarbetare. Modellen kommer från San Diego och finns i drygt 160 exemplar runtom i världen.

– Det sägs att Thomas J. Lochtefeld stod nere vid havet och iakttog vågorna då han kom på idén. Vad behöver man en hel ocean till då surfarna endast använder toppen av vågen? berättar Tom Krüger, operativ chef för Wave Loch i Europa.

Han är i Pyttis för att granska slutskedet av bygget tillsammans med huvudingenjören Peter Mehrhof.
Mehrhof började som surfare, utbildade sig till ingenjör och blev sedan surfingenjör. Det är han som har sista ordet när det gäller vågbygget.

– Jag växte upp i de kaliforniska bergen. Men havet har alltid fascinerat mig och då jag fyllde 16 bestämde jag mig för att börja surfa. Sirius våg blir 1,2 meter hög, en storlek som Mehrhof sällan får uppleva i naturliga förhållanden.

– Den största vågen jag surfat på var kring tre meter.

Satsar på underhållning

Säkerheten är av högsta prioritet när det gäller vågen och flygtunneln.
– Det går inte att skada sig, det är mjukt, säger Tom Krüger och hoppar jämfota på det sviktande våg­underlaget.

Under honom ligger två tankar med 200 000 liter vatten var som ska skapa vågeffekten.
– Det är en häftig känsla när du första gången lyckas stå på brädan i vågen, säger han.

Men surfandet ska inte endast vara underhållning för utövarna. På paradplats framför vågorna byggs en servering där matgästerna kan följa med surfarnas framsteg.

Men ändå, varför bygga en surfvåg i Finland?

– Varför inte? Det närmaste ni kommer surfvågor här är då kryssningsbåtarna passerar och orsakar ett sug vid stränderna, säger Tom Krüger.

– Den här vågen är alltid perfekt. Här finns varken vind eller strömmar att beakta. Och du blir inte uppäten av hajar, lovar Mehrhof.