Himmel och helvete på Hangö teaterträff

Hangö teaterträff, som inleds på torsdag, bjuder på pjäser om bland annat makt, moral och copyright.

Enligt festivalens ordförande Antonia Ringbom kommer festivalen i framtiden att satsa på att rikta sig utåt. Teaterträffen pågår ända till söndag.


Årets storsatsning är den nyskrivna musikalen Ragnarök-affären. Kan du berätta mera om projektet?

– Pjäsen är inspirerad av nordisk mytologi och symboliserar ganska bra hela programmet. Hela spektaklet, som är regisserat av Erik Pöysti, utspelar sig på en vägg.

Pjäsen är på sätt och vis en uppföljare till det populära ungdomsprojektet Storslaget vid Parkdammen och det har länge funnits ett starkt sug efter att arrangera något liknande. Också i år är det både professionella skådespelare och Hangöbor med i pjäsen som handlar om kapitalism och ekonomiska kriser, säger Ringbom.

Vad är kännetecknande för programmet i år?

– Man kan nästan tala om en vertikal festival eftersom vissa pjäser utspelar sig i himlen och andra handlar om rätt så helvetiska ämnen. Det handlar också mycket om att klättra upp och trampas ned, falla platt och hoppa upp. Dessutom handlar det om gudar och jävlar, tro och tvivel, tröst, präster, pirater och copyright.
 

Hangö teaterträff arrangeras nu för 22 gången. Hur kommer festivalen att utvecklas i framtiden?
Öppenhet mot yttre världen finns tydligt på agendan och det har vi redan börjat jobba med. Vi har funderat mycket på hur vi ska rikta oss utåt och få mer resurser för utländska representanter. Vi hoppas på att intresset i och med det ska öka från alla håll.

Vilka pjäser rekommenderar du?

En pjäs som jag själv ser fram emot är Middag med vänner av Åbo Svenska Teater. Om man vill se en tragisk och rörande pjäs rekommenderar jag Vincent River. Och så har vi en grupp från Sverige som sätter upp musikimprovisationen Choklad!. De har hållit på med samma koncept sedan 2009 och är jättepopulära. 

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Regler för kommentarer

Välkommen till debatten på Hbl.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar, antingen under eget namn eller signatur. Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Hbl:s redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom Hbl är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på Hbl.fi, i Hufvudstadsbladet eller i andra KSF Media publikationer.Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.
 • använda osakliga användarnamn (signaturer).Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar genom att klicka på flaggsymbolen invid kommentaren. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi. Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av flera svenskspråkiga nyhetssajter. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.Hur syns mitt namn eller signatur: Det är endast möjligt att kommentera artiklar om du skapat ett digitalt konto och loggat in. Utgångsläget är att ditt förnamn och efternamn syns när du kommenterar, men du kan också välja att använda en signatur om du inte vill uppge ditt riktiga namn.Hur ändrar jag min signatur: På hbl.fi, klicka till Mitt konto-knappen uppe till höger och välj Regigera kontouppgifter. Välj Personlig information. Längst ner på sidan kan du ange Signatur för kommentarer. Klicka på Spara. Notera att du vid varje kommentering fritt kan välja signatur.Så behandlar vi din signatur Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Vi förbehåller oss rätten att kontakta dig.