Aino Huovio

Törnqvist avvecklar inför katastrofscenario

Stefan Törnqvist, som lämnade sitt jobb på Ålandsbanken i höstas för att arbeta i sitt eget företag lägger nu ned företaget. Törnqvist motiverar det här med att han förbereder sig för en katastrof i euroområdet.

Stefan Törnqvist är känd för att ställa sig ytterst kritiskt till hela eurons fundament och särskilt hur skuldkrisen i euroområdet har skötts.

På en presskonferens i dag som Sannfinländarnas tankesmedja Suomen Perusta ordnade om sin pamflett Euro vai ei? berättade Törnqvist att han avvecklar sitt nuvarande företag. Törnqvist har skrivit en av artiklarna i pamfletten.

Etsmo är ett företag vars enda egentliga produkt Törnqvist är och han erbjuder finansiell rådgivning, föreläsningar och utbildningar. Nu avvecklar han det företaget för att få loss sin förmögenhet.

– Jag vill skaffa en rörlighet och en möjlighet att reagera på saker som händer. Som världen ser ut i dag är det svårt att vara spåman. Men om vi går in för sedelpressekonomi och ett slags Sovjetunionen så måste man fly fältet.

Törnqvist kan tänka sig att placera sina pengar utanför euroområdet, eller här hemma om räntorna stiger.

– Om euroområdet spricker och Finland är sista mohikanen tillsammans med Tyskland så får vi höga räntor och dem kan man njuta av som placerare. Men det är bättre att göra det som privatperson än som företagare. Jag förbereder mig för turbulens.

Den tredje orsaken till att Törnqvist nu avvecklar sitt företag är att han anser att det är oklart vilka skattesatser företagen har i framtiden.

Han hänvisar till farsen med skatten på vinstutdelning som regeringen orsakade efter sina budgetramförhandlingar.

Stefan Törnqvist grundar också ett nytt företag som ska heta Keep it simple.