Foto:Susanna Vainioranta

Hussäljare saknar ofta energicertifikat

Enligt en färsk lagändring ska småhus ha energicertifikat vid försäljning och uthyrning. Säljarna har ändå reagerat långsamt och många bryter mot lagen.

– Många tycks bryta mot lagen med en klackspark, säger vd Marko Malmivaara vid Raksystems Anticimex. Sedan första juni ska småhus ha energicertifikat vid försäljning och uthyrning, men enligt Malmivaara saknar uppemot 10 000 byggnader certifikatet just nu.

Ett energicertifikat anger den energimängd som behövs vid användning och uppvärmning av en byggnad. Certifikatet har redan tidigare varit obligatoriskt vid nybyggen, men efter lagändringen ska de flesta hus som byggts efter 1980 ha certifikatet när de säljs eller hyrs ut.

Raksystems Anticimex är ett av de bolag som erbjuder energicertifiering och bolaget hade väntat sig en anstormning när den nya lagen trädde ikraft. Småhusägarna har ändå reagerat långsamt.
– Om man bläddrar i säljannonser ser man att många ännu inte anpassat sig till lagändringen, säger Malmivaara.

Dyra certifikat

Matti Muukkonen och Markku Luo- to vid förmedlingsföretaget Re- max bekräftar att anpassningen  till den nya lagen gått långsamt.
– Jag får dagligen samtal där småhussäljare säger att de inte behöver energicertifikat, säger Luoto.

Enligt Luoto innebär certifikaten en stor förändring i försäljningsrutinerna.
– Tidigare har förmedlaren skött till att alla lagenliga papper finns, men energicertifikatet är uttryckligen på säljarens ansvar, säger Luoto.

En annan orsak till att många hus ännu saknar certifikatet är det höga prisen.

– Energicertifikaten kan kosta upptill 1200 euro. Jag hörde att nya ap-plikationer som gör certifikaten billigare för tillfället håller på att utvecklas, så certifikaten blir säkert vanligare med tiden, säger Matti Muukkonen.

Få certifierare
På förmedlingsföretaget Huoneistokeskus håller man med om att omvandlingen gått långsamt, men menar att det inte enbart bara på okunskap och ovilja bland säljarna.

– Det finns helt enkelt inte tillräckligt med personer som är behöriga att utfärda certifikaten just nu, säger regionchef Timo Voutilainen vid Huoneistokeskus.

Enligt honom känner många säljare till de nya kraven energicertifikaten, men på grund av bristen på certifierare kommer det ännu att dröja innan alla har småhus har ett certifikat.

– Dessutom har lagberedningen varit rörig och informationsgången oklar, säger Voutilainen.

Överingenjör Maarit Haakana vid miljöministeriet är av annan åsikt

– Vi skriver inte under kritiken. Det har funnits information om förnyelsen hur länge som helst.

Enligt henne är certifikaten dessutom mycket välbekanta bland proffsen i förmedlings- och byggbranschen.

– Just i dag tog 300 experter provet för att få behörighet att certifiera, så saker händer hela tiden, säger Haakana.