HBL-Arkiv

EU inför tullar på kinesiska solpaneler

EU-kommissionen inför straffavgifter på kinesiska solpaneler trots motståndet från många medlemsländer.

Handelsminister Ewa Björling är upprörd över beslutet som går på tvärs med Sveriges hållning.

Tullarna kommer att fasas in och från torsdag ligga på 11,8 procent. Men de kommer att höjas till 47,6 procent den 6 augusti om inte EU och Kina enats om en lösning innan dess. Sanktionerna ska gälla under en försöksperiod. Enligt Reuters har omkring 15, alltså en majoritet, av EU:s 27 medlemsländer motsatt sig strafftullarna men EU-kommissionär Karel de Gucht har ändå valt att gå vidare.

Majoritet emot

Kinesiska myndigheter har också varnat EU att Kina kommer att "vidta nödvändiga åtgärder" om avgifterna på solpanelerna genomförs.

Sverige har kraftigt motsatt sig strafftullarna tillsammans med bland andra Tyskland, Storbritannien och Nederländerna.

- Hur kan kommissionen införa skyddstullar trots att en stor majoritet av unionens medlemsländer faktiskt säger nej? frågar Björling.

Det gäller sekretess kring hur de enskilda länderna har röstat i frågan. Men Björling konstaterar att det är fler än hälften, även om hon inte vill avslöja de exakta siffrorna.

- Jag kan säga att det är fler än hälften som röstat tydligt nej och några få som har sagt ja, och resten har avstått, säger Björling.

Stor skada

Björling bedömer att tullarna kommer att göra stor skada även om de skulle stoppas i december när det slutgiltiga beslutet tas i ministerrådet.

- Då är skadan redan skedd. Vi vill inte ha den här typen av tullar. Och Sverige är det land som ständigt röstat nej till den här typen av åtgärder, säger Björling och konstaterar att Kina tidigare vid flera tillfällen anmält den här typen av antidumpningsåtgärder till Världshandelsorganisationen (WTO).

- Och i de flesta fall har Kina faktiskt vunnit, vilket är pinsamt för EU, säger Björling.