Foto. Kim Ludbrook

Våldet mot kvinnor enormt problem i Sydafrika

När rättegången mot Oscar Pistorius återupptas i dag försöker rätten utreda vad som hände på alla hjärtans dag då hans flickvän Reeva Steenkamp dödades. Men liknande fall sker varje dag i Sydafrika där våldet mot kvinnor är ett samhällsproblem.


Mordrättegången mot idrottaren Oscar Pistorius inleddes bara några dagar efter att hans flickvän Reeva Steenkamp hittats död i hans hus – skjuten genom badrumsdörren. Pistorius förnekar åtalet och säger att han trodde sig ha skjutit en inbrottstjuv.

När den i dag återupptas kommer fokus att ligga på hur snabbt han kunde ta på sina proteser, berättelser om tidigare polisutryckningar till samma adress och vilken inverkan de läckta bilderna från brottsplatsen kommer att ha på processen.

Samtidigt är rättegången med hög profil ändå bara toppen av ett isberg i ett land som hör till de våldsammaste i världen. Våldsamma brott, och speciellt våld mot kvinnor, är ett verkligt samhällsproblem, säger Katarina Jungar, som är forskardoktor vid Åbo Akademi och Sydafrikakännare.

– Med tanke på Sydafrikas historia är det inte konstigt att våld är en del av det sydafrikanska samhället. Det är följden av ett otroligt våld som svarta sydafrikaner i flera generationer varit utsatta för genom kolonialismen, apartheid och tvångsförflyttningar av människor.
 

”Sociala strukturer har förstörts”
Jungar säger att Sydafrika som land har genomgått enorma förändringar och att de sociala strukturerna har rivits upp och förstörts.
– Många svarta tvångsflyttades till townships från samhällen som byggts upp under generationer. Det påverkade familjerna otroligt mycket. De vita sydafrikanerna var självklart inte utsatta för våld på samma sätt under apartheidregimen, men de levde också i ett totalitärt samhälle som innebar strikt kontroll och maktutövning.

Medan andra slag av våldsbrott har minskat under åren sedan apartheid slopades har våldet mot kvinnor inte minskat på samma sätt. Mordstatistiken visar en brant kurva nedåt, medan våldtäkter och familjevåld fortsätter vara vanligt.

Mätningar från olika sydafrikanska källor visar att en av tre flickor blir våldtagna innan de fyller 18. I fjol rapporterades cirka 66 000 fall av våldtäkt till polisen och 4 500 förövare dömdes. Men experter tror att siffrorna är mycket mindre än antalet våldtäkter i verkligheten – delvis på grund av stigmat kring en polisanmälan, delvis på grund av att polis- och domstolssystemet inte fungerar effektivt i de här fallen.

– Om alla siffror för våldsamma attacker, våldtäkter och andra sexuella övergrepp räknas in rapporterar omkring 200 000 vuxna kvinnor årligen att de attackeras i Sydafrika, sade Lerato Moloi från landets institut för rasrelationer till Huffington Post. Hon tillade att det verkliga antalet är betydligt högre eftersom så många fall inte rapporteras.

Många har också pekat på att den traditionellt chauvinistisk kulturen lever kvar, där kvinnor ska kontrolleras och våld är accepterat.
 

Diskuteras öppet
Katarina Jungar säger att våldet mot kvinnor är något som diskuteras hela tiden i Sydafrika och det finns en medvetenhet kring problemet. Sydafrikanska feministers analyser av våld får enligt henne utrymme i medier på ett helt annat sätt än till exempel i Finland, där individuella förklaringar gällande finländska mäns våld ofta är mer populära än strukturella.

Våldtäktsrättegången mot den nuvarande presidenten Jacob Zuma år 2005 öppnade diskussionen men splittrade samtidigt kvinnorörelsen.

– Sydafrikanerna är aktivister så arbetet mot våldet mot kvinnor stampar inte på stället. Det händer hela tiden saker – varje höst ordnas det till exempel en två veckor lång nationell kampanj mot våld.

Men samtidigt säger Jungar att politiker på alla nivåer borde ta problemet på allvar.

– Det styrande partiet ANC har inte riktigt tagit i det här. Kvinnorna spelade en viktig roll inom frihetskampen, men många kvinnor inom och utanför ANC kritiserar i dag en politik som de upplever att inte lyfter upp frågor kring våld, hälsa, fattigdom, utbildning och landfrågor. Frågor som just berör kvinnor, och särskilt fattiga kvinnor.

Lagstiftningen gällande jämställdhet är en av de mest radikala i världen, men förverkligandet släpar efter.
Andra källor: Huffington Post, The Guardian, CNN