Foto: HBL-Arkiv

Egna pengar trumf i vården

Viveca Rabehl fick sin magcancer opererad i Uppsala. Rabbe Grönblom räddades till livet av en kirurg i Heidelberg. Det EU-patientdirektiv som träder i kraft 2014 ska göra det lättare att söka vård utomlands, men fortfarande är den som kan skrapa ihop pengar närmare räddning än en fattig finländare.

Under de två senaste veckorna har fallet med Raseborgsbon Viveka Rabehl debatterats flitigt i olika medier. Efter en sex år lång rättsprocess fick hon nämligen rätt mot Helsingfors och Nylands sjukhusdistrikt i tvisten om vem som ska betala för den livräddande canceroperation hon genomgick i Uppsala i början av 2000-talet.

När Rabehl åkte till Uppsala för att opereras var det för att de finska läkarna sagt att de inte kan göra mer för henne och att hon har högst två år kvar att leva. Rabel som hört att hon kanske kunde få hjälp i Sverige bad om en betalningsförbindelse, men fick nej med hänvisning till att vården hon ville prova var experimentell. Den dödssjuka Rabehl lånade slutligen ihop pengar till operationen och fick hjälp.

I går publicerade Ilta-Sanomat en intervju med affärsmannen Rabbe Grönblom i Vasa. Grönblom, som diagnosticerades med en svårvårdad cancer i bukspottskörteln för ett år sedan fick i sin tur hjälp av en kirurg i Heidelberg.

Vård över gränser
Enligt ett EU-direktiv, som träder i kraft i januari 2014, ska en patient i ett EU-land utan särskilt tillstånd kunna söka vård i ett annat EU-land på samma villkor som landets egna medborgare. Patienten ska också få ersättningar som om vården ordnats i hemlandet.
Just ersättningsfrågor har satt myror i huvudet på finska tjänstemän och politiker. I de mellaneuropeiska länderna finansieras vården med hjälp av försäkringar, medan Finland har en annan modell

 Läs hela artiklen i tisdagens Hbl