Foto: Cata Portin. Att döma av Niilo Raitios iver kommer han att tillbringa mycket tid på Kurk Golf. När barnen får handledning går de föräldrar som vill en egen runda på andra sidan banan.

Golfklubbar försöker locka unga

Antalet golfande juniorer har sjunkit en del under de senaste åren. Många golfklubbar samarbetar nu med närliggande skolor för att få ungdomarna intresserade av grenen. I dag inleds den nationella golfveckan.

Antalet juniorer som spelar golf har sjunkit lite under de senaste åren. År 2012 fick runt 1 500 unga under 16 år greencard.

På Kullo golf i Borgå har antalet juniorer hållits rätt konstant: klubben har runt 60 juniorer, ungefär 40 pojkar och 20 flickor.

– Men till exempel vår nyaste medlem är en tjej vars föräldrar inte spelar golf, berättar vd Antti Hiltunen.

Flera golfklubbar försöker aktivera skolor i närheten för att få barnen intresserade av golf. Kullo golf har haft besök av ettor, tvåor och treor i Nickby lågstadieskola. Barnen fick öva sig på slag och puttar.

Varför är golf en bra gren för barn?

– Det är ett krävande spel. Man utvecklar snabbt sina kunskaper. Utvecklingsbågen är lång, man kan alltid förbättra något. Det är också ett socialt spel, säger Hiltunen som själv började sin golfarkarriär som åttaåring.

Ur föräldrarnas synpunkt finns det också flera positiva sidor, menar Hiltunen.

– Barnen lär sig vett och etikett. Man tar av sig mössan när man är inne i klubbhuset, man tar sina spelkamrater i hand och önskar lycka till och man lär sig vara tyst och ge kamraterna ro att spela.

Golfförbundets Aarni Nordqvist håller med om att man lär sig vett och etikett på golfbanan.

– Dessutom utvecklar grenen olika färdigheter i vardagen som uthållighet, koncentrationsförmåga och att kontrollera sina känslor.

Inte speciellt dyrt

Golf har rykte om sig att vara en dyr och exklusiv motionsform. För en vuxen blir kostnaderna snabbt höga när man förutom medlemsavgift och utrustning ska betala skilt för varje runda. Men för ett barn behöver det inte vara dyrt att spela golf: i Kullo betalar juniorer under 16 år bara medlemsavgiften på 35 euro per år. Vill man vara med på juniorträningar kostar det 50 euro per säsong. Till det kommer förstås kostnader för utrustning. Aarni Nordqvist säger att föräldrarna till ett barn som spelar golf får punga ut med mellan 300 och 700 euro per år, beroende på hur ofta barnet spelar och deltar i tävlingar.

Bränner fett

Antti Hiltunen har själv haft en kaloriräknare med sig på golfrundan: enligt den brände han 1 750 kalorier på rundan som tar fyra timmar. På en svår bana uppskattar han att förbränningen per timme är mellan 400 och 500 kalorier, på en lättare ungefär 300 kalorier. Golfförbundets Aarni Nordqvist berättar att de finländska golfarna går ungefär 575 varv runt jorden på ett år och bränner nästan 600 ton fett varje år.